Najhladniji dan ove zime samo -3 stepena

Published On 9. October 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

“Oktobar i novembar biće sunčani i natprosječno topli na cijelom Balkanu. Što se tiče zime, neće biti ledeno hladna. Snijeg će nas gotovo i mimoići, a temperature će biti znatno iznad prosjeka. U decembru se može očekivati temperatura između trećeg i osmog podeoka, dok će najhladniji zimski mjesec biti januar, kad će živa u termometru dostići minus tri stepena Celzijusa. Tada se može očekivati i snijeg, ali najvjerovatnije kratkog daha”, prognozira “Akuveder”.

Oni kažu da se već u martu možemo oprostiti od zime, jer su najavljene temperature za prvi proljećni mjesec čak 15 stepeni, što će biti iznad višegodišnjeg prosjeka.

Profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu, dr Mlađan Ćurić, kaže za Kurir da je dugoročna vremenska prognoza nepredvidiva, ali da se ipak očekuje toplija zima.

“Kad je reč o dugoročnoj vremenskoj prognozi, nemamo sigurne pokazatelje zato što je sve neizvesno. Međutim, moglo bi se reći da će zima ispred nas biti blaža. Znate, vrlo je nezgodno pričati o vremenu na duži period, jer atmosfera nije voz koji ima svoju putanju i ide po šinama i nema gde da skrene. Atmosfera je nepredvidiva i mnogo kompleksnija. Zato ne bih s preciznošću govorio o dugoročnim prognozama, a naročito ne o temperaturama”, ističe on.

U svakom slučaju, još 2000. smo ušli u period kad su izuzetno topla ljeta, a zime veoma hladne, mada ove godine nije bilo tako.

“Dakle, prema izgledima koje imamo, očekuje se blaža zima nego što je to uobičajeno”, zaključuje Ćurić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *