HADŽIĆI Sve se teže živi, povećan broj razvoda, nasilja u porodici : Razne vidove socijalne pomoći prošle godine koristilo čak 5.705 građana

Published On 10. December 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

I u prošloj godini povećan je broj razvoda braka.Poremećaj porodičnih odnosa,kako se  kaže   u informaciji o ostvaraivanje socijalne zaštite na području općine  Hadžići, za 2017. godinu , nerjetko zahtjeva i intervenciju policije.

Nasilje u porodice  registrovano je u 86 slučajeva , što je povećano za čak 30 odsto u odnosu na 2016. godinu.Sigurno je da je taj broj daleko veći, je mnogi  to i ne prijavljuju nadležnim službama.

-Ono što posebno zabrinjava , kako se kaže u informaciji, je  pojava odgojne zapuštenosti djece, koje se manifestuju  između ostalog  i kroz činjenje krivičnih djela maloljetnika.Kako ova problematika prevazilazi ovlaštenje Službe neophodno je, kako se kaže,  angažovanje  institucija koje se bave  vaspitanjem i obrazovanjem mladih , zatim  mjesnih zajednica, Općine, MUP-a , sudova i drugih subjekata.

Da se danas sve teže živi govori i podatak da se veliki broj građana, zbog nemogućnosti da  zadovolji  osnovne primarne potrebe, obraća ovoj ustanovi. Kroz razne vidove socijalne pomoći,,   u prošloj godini   pomoć ove Službe  koristilo je  čak 5.705 građana.

Neki preživljavaju zahvaljujući javnoj kuhinji u Tarčini, a zahtjeva za toplim obrokom   sve je  veći.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *