NOVO ISTRAŽIVANJE Lijekovi za snižavanje holesterola umanjuju šansu od smrtnog ishoda od koronavirusa

Published On 19. July 2021. | By saliha | Magazin

Osobe koje su se liječile statinima imale 25 posto manji rizik od razvoja težeg oblika korone

Lijekovi za snižavanje holesterola mogu da povećaju šansu za preživljavanje kod zaraze koronavirusom i da smanje rizik od razvoja težeg oblika bolesti, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Kako prenosi Telegraf.rs., analiza više od 10.000 ljudi primljenih u 140 bolnica u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pokazala je da su lijekovi koji snižavaju holesterol, kao i lijekovi za krvni pritisak, smanjili smrtnost za 40 posto među onima koji su ih uzimali prije hospitalizacije.

Stepen rizika

Kod osoba koje su uzimale samo lijekove za holesterol, njih 46 posto rizik od smrti bio je veći, nego kod pacijenata koji su koristili isključivo lijekove za povišeni krvni pritisak, za čak 27 posto.

Sličan odnos rezultata je kada je u pitanju i napredovanje bolesti, prilikom čega je istraživanje pokazalo da su osobe koje su se liječile statinima imale 25 posto manji rizik od razvoja težeg oblika koronavirusa, dok je kod onih koji su pili lijekove za regulisanje hipertenzije taj rizik iznosio 11 posto.

Prednosti su ostale zabilježene čak i kada su naučnici uzeli u obzir konzumaciju drugih lijekova, zdravstvene uslove i druge podatke o pacijentima, uključujući i njihovo zdravstveno osiguranje.

Dobrobit lijekova

Dobrobit lijekova je u tome što oni mogu da ublaže upale u tijelu koje često uzrokuju teške ishode zaraženih koronavirusom, tvrde istraživači.

Studija je objavljena u petak u časopisu “Plus one”, prenosi Jutarnji list.

– Na početku pandemije, zanimalo nas je da li će lijekovi za liječenje bolesti kardiovaskularnog sisitema negativno uticati na infekcije uzrokovane koronavirusom – istakla je autorica istraživanja Lori Danijels.

Dodala je da su otkrili da ne samo da su statini i lijekovi za spuštanje povišenog krvnog pritiska sigurni, već da oni mogu da zaštite oboljele osobe od koronavirusa, a posebno one koji pate od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *