Džindić i Novalić – grobari energetske nezavisnosti BiH!

Published On 24. November 2021. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Almir Bečarević, ekspert u gasnom resoru poslao je otvoreno pismo, a potaknut svim dešavanjima ispred zgrade Vlade FBiH gdje su noć pod otvorenim nebom porveli rudari BiH.

Na početku ovog Otvorenog pisma citirao je jedan dio iz saopćenja Jasmina Salkića, bivšeg direktora BH-Gasa prilikom predaje ostavke Vladi FBiH. Da li je proročanstvo ili samo logičan slijed dešavanja u zadnjih 7 godina neka čitaoci procjene sami, citiram:

“Sav prethodni period u kojem sam izložen od strane Fadila Novalića i Nermina Džindića i šutnje ovog dvojca na kriminal i podržavanja istog, rušenje državne kompanije, tajnih snimanja direktora, praćenja, montiranja procesa, i prodavanja interesa države radi ličnih ambicija ovog dvojca je nešto na šta ja ne pristajem i ne želim učestvovati.

Dvojac koji trenutno kormilari Federacijom BiH su grobari energetske nezavisnosti BiH, vrijeme će pokazati.”

Sada bih citirao Andeliju nakon sastanka u Vladi FBiH: “Energetski sektor smo doveli u nezavidnu situaciju, a ako ovako nastavimo u narednih 15 dana Federacija će biti upitna sa snabdijevanjem električne energije.”

Da li su ovo iste rečenice u obje izjave direktora za mene nema dileme, ali da li su ova dva direktora krivi za ono što se dešava ili ono što se dešavalo?

Još jedna uvodna napomena, staža kao direktor BH-Gasa imam gotovo 8 godina, a u energetskom sektoru ukupno 26 godina, od čega u JP Elektroprivreda BiH 4 godine, a ostalo u BH- Gasu. Dijete sam JP Elektroprivreda BiH, a doktor za prirodni gas.

Sve ovo što se dešava je isključiva posljedica nerada u ministarstvu Džindića i rješavanja problema benzinom po vatri. Kada smo imali problem sa Turskim tokom rješenje je bilo priključite se na Turski tok bez bilo kakvih odluka Vlade FBiH i bez analize kompletne situacije. Rekao ministar, tada se to tako uradilo. Gas poskupio cca 25 %, ali neko će plaćati razliku u novembru i decembru.

Od januara gas će dalje poskupjeti, ali svi se prave blesavi i misle da će se neko čudo desiti. Onda će opet biti sastanci, pregovori, dogovori, traženje novca itd., ali sad neće biti potrebni milioni KM već desetine miliona KM. Napravili su nas ovisnim od Turskog toka, a Južnu interkonekciju su sabotirali gdje su stigli I o tome je u svojoj ostavci govorio g. Salkić, a ja ga podržao u toj izjavi jer više vjerujem svojim očima nego ovom dvojcu koji uništava gdje šta stigne.

Sramotno je pregovarati o plaći od 580 KM i šta bi mi svi uradili da smo na mjestu rudara. Problem je što sada rudari i pjevaju, ali u neizvjesnost života bolje je ići s pjesmom na licu nego podanički pasti pred ovaj dvojac.

Bolje podnijeti ostavku nego provoditi sulude zamisli ovog dvojca. Kada će stranke shvatiti da nema selameta u energetskom sektoru dok ovaj dvojac sjedi gdje sjedi i održava nekakve sastanke u 24h kao da tih 24h nije bilo godinama prije tj. toliko godina i mjeseći da je, eto, ovih sinoćnjih 24h baš bilo odlučujuće za zahtjeve rudara.

Da li je baš odlučujuće bilo 30.12.2020. godine u poslijepodnevnim satima kada su se usmene saglasnosti davale za prelazak na Turski tok uz tvrdnju da će gas pojeftiniti, a dobit ćemo drastično skuplji gas i početak agonije u gasnom sektoru. Da li je normalno da obavjestite ovaj dvojac u martu mjesecu o onome što će se desiti sa cijenama gasa i, eto, sad su potrebni dramatični sastanci kako pokriti desetine miliona KM. Odgovorno tvrdim da je sve moglo drugačije, ali benzinima gasiti požare je obrazac ovog dvojca.

Samo kvalitetne istrage za sva dešavanja je lijek za sve pa i za ovu situaciju sa el. energijom i gasom jer su i za stanje i prognoze JP Elektroprivreda BiH obavješteni na vrijeme, ali sve što je rađeno je to da sada imamo drame, a januar blizu.

Na kraju, politike shvatite da nisu kompanije odgovorne već oni koji određuju strategije i dizanje ruku na Vladi FBiH pretvaraju u farsu kao prilikom odluke o “smjeni” Salkića kada su se hvalili da je odluka Vlade bila jednoglasna.To je bilo najbitnije, a ne ono što će se desiti.

Nije problem u tom skladu ruku već u posljedicama koje su napravili, a to je veća cijena gasa, naredno drastično povećanje cijene gasa koje vas očekuje, odgođen projekat Južne interkonekcije, propali projekat Bloka 7, plata rudara od 570 KM, pjesma rudara i plač njihovih porodica. Idite više molim vas, jer iza ovog teksta stoji 26 godina rada u eneregtskom sekotru i biografija koja mi daje zapravo da vam ovo kažem”, navodi Bečarević.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *