NE VIĐAJU SE ALI TELEFONI RADE Čović ne odustaje ni nakon fijaska u Mostaru, ko je šta dogovorio

Published On 23. February 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: Amra Vrabac

Dan nakon fijaska sa nastavkom pregovora u centrali HDZ BiH oko Izbornog zakona na kojem se niko od predstavnika stranaka koje učestvuju u razgovorima (SDA, NIP, SBB, HDZ 1990) nije pojavio, predsjednik te stranke Dragan Čović danas nastavlja obmanjivati javnost.

Upitan da pojasni zašto jučer nije bilo razgovora u Mostaru, Čović je kazao kako mu je rečeno da će biti sjednica Skupštine Kantona Sarajevo pa da ne mogu u isto vrijeme se i s njima dogovarati.

Ova Čovićeva izjava implicira da je sastanku u Mostaru trebao prisustvovati predsjednik NIP-a Elmedin Konaković koji je i zastupnik u Skupštini KS, ali kako je Patriji potvrđeno, takav sastanak uopšte nije dogovoren.

Konaković je u ponedjeljak navečer za Polis kazao da se ne radi o sastanku predsjednika stranaka već o radnim grupama ali i taj sastanak je ‘visio u zraku’. No, Čović je ipak čekao u centrali HDZ-a ali niko nije došao.

Izvor iz vrha NIP-a za Patriju je oštro demantirao da je bilo kakva delegacija NIP-a trebala jučer otići u Mostar. Burnu reakciju na najavu ovog sastanka imao je i zamjenik predsjednika NIP-a Denis Zvizdić koji je jasno poručio da su svi razgovori bespotrebni ako će se voditi po principu „sve ili ništa“ kako to upravo radi Čović.

Istine radi, Čović nije spomenuo druge učesnike sastanka, ali o nepostojećem susretu govorio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon današnje sjednice Doma naroda PS BiH.

„Lider HDZ-a Dragan Čović pokazao je optimizam. Jučer je trebao biti navodno sastanak u Mostaru koji se nije dogodio. Ne znam o čemu se radi, niti sam pozvan, niti je lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić pozvan“, kazao je predsjednik SDA.

Dodao je da nema najava predstavnika međunarodne zajednice da će dolaziti skoro jer vjerovatno čekaju da se približe stavovi političara kada je u pitanju prije svega federalni nivo. Bilo je, kaže, nekih pomaka u dogovorima o kojima danas nije htio govoriti, ali kaže da nije nemoguće da se neki sporazum postigne. Ono što je pomalo nejasno je ako se ne viđaju i navodno svađaju, kada se uspijevaju dogovoriti predstavnici stranaka.

Ova izjava može se dovesti u vezu i sa Čovićevim današnjim optimizmom bez obzira na jučerašnji fijasko.

„Narednih par dana moramo opet sjesti i razgovarati, jer smo došli vrlo blizu, ali za razgovor treba dvoje. Otvorili smo vrata za razgovor i našim zaključcima na izvanrednom Saboru, a i kroz našu svakodnevnu komunikaciju. Očekujem ovih dana da se kolege jave, da sjednemo i nastavimo razgovarati“, kazao je Čović ističući da će doći do složenijih političkih prilika ako ne dođe do razgovora.

Posljednji zvanični sastanak održan je između ovih pet političkih stranaka 10. februara, ali očito je da se razgovori i dalje obavljaju i putem telefona i bez pritiska javnosti.

“Mislim da smo otišli predaleko i da su odnosi Bošnjaka i Hrvata na samom dnu. Radit ćemo sve, ali ne kao našu slabost da se vratimo i razgovaramo. Znamo što hoćemo kroz te razgovore, to smo telefonski dogovorili, ali za to treba dvoje, treba nam bošnjačka strana i da otvorena pitanja pokušamo zatvoriti”, kazao je Čović koji je dodao da su zaključci HNS-a o teritorijalnoj reorganizaciji BiH (čitaj “trećem entitetu”) pogrešno shvaćeni.

Međunarodni medijatori još uvijek nisu najavili svoj dolazak, iako ih politički akteri prizivaju.

Ono što je zabrinjavajuće je sve žešći napad na Centralnu izbornu komisiju i njene članove u izbornoj godini, a što se danas potvrdilo i zajedničkim glasanjem četiri delegata HDZ-a i četiri SNSD-a.

„Centralna izborna komisija (CIK) nije zakonodavni organ niti ima pravo donositi odluke iz nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH. Centralna izborna komisija nije izabrana i imenovana u skladu s odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Tražimo da se članovi CIK-a izaberu i imenuju na osnovu javnog konkursa u skladu s procedurama propisanim Izbornim zakonom BiH“, stoji u zaključku.

Kada je prije nekoliko mjeseci Čović govorio o planovima B, C, D, itd. ukoliko ne bude izmjena Izbornog zakona BiH sada je jasno na šta je spreman kako bi dobio Izborni zakon po mjeri HDZ-a.

Čović npr. još nikada nije jasno pozvao nadležne da što prije usvoje budžet institucija BiH za 2022. godinu bez kojeg se neće moći finansirati Opći izbori, iako je svjestan da kadrovi njegovog koalicionog partnera Milorada Dodika ne žele usvojiti Globalni finansijski okvir 2022-2024 kako bi Ministarstvo finansija i trezora koje vodi HDZ-ov Vjekoslav Bevanda mogao preduzeti dalje korake na pripremi budžeta.

Čini se da se previše toga dešava iza zavjese dok se država BiH nalazi u kritičnom trenutku. No, za svaki dogovor bit će potrebna dovoljan broj glasova koje ove stranke nemaju u Predstavničkom domu PS BiH, a posebno ne dvije trećine potrebne za izmjenu Ustava BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *