Firma “Zrak” nekad imala 4.000 radnika, sad ih se samo 70 bori za njen opstanak 

Published On 5. September 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

 Masovni protesti radnika sarajevskog “Zraka”, reakcija su na posljednje informacije da će Vlada pokrenuti stečaj ovog preduzeća. Iz Sindikata su najavili i podnošenje krivičnih prijava, između ostalog, i protiv federalnog premijera Fadila Novalića, poručujući da će učiniti sve da do ovog scenarija ne dođe. Nekada je ovo preduzeće brojalo 4.000 radnika, a sada ih se samo njih 70 bori za njegov opstanak.

Ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ostane pri svojoj odluci, ispred njenog sjedišta uskoro bi mogli osvanuti šatori, ali i masovniji protesti nezadovoljnih radnika, ne samo “Zraka” nego i drugih preduzeća namjenske industrije koja se nalaze u sličnoj situaciji. Pozadina stečajnog postupka samo je prikrivanje privrednog kriminala, tvrde predstavnici Sindikata.

“U petak smo od naše Uprave dobili jedan predugovor o kuporodaji nekretnina gdje na prvoj stranici imate potpisano između Nadzornog odbora i naše Uprave sa kupcima o jednom dijelu zemljišta. Nakon tri stranice, prodaje se potpuno drugo zemljište”, naglasio je Emir Kominlija, predsjednik Sindikata preduzeća “Zrak”.

Radnike zbunjuju i oprečne informacije. Iz Uprave, koja uvjerava da je firma u procesu konsolidacije do naredne godine, pa sve do Vlade koja govori o pokretanju stečajnog postupka. No, prema zakonu, firma koja je u procesu konsolidacije ne može ići pod stečaj. Zbog toga su protiv premijera Novalića najavljene i krivične prijave.

“Ovo je iživljavanje i vraćanje na početne informacije, sa pravom pokušavamo naglasiti da je na sceni pravno uokvirena privredna mafija koja želi uništiti kompaniju zarad nekih građevinskih lobija i ostvaritI svoje interese”, rekao je Almir Salihović, potpredsjednik Sindikata metalaca.

Drugu stranu nismo uspjeli dobiti. Prvi čovjek “Zraka” Nedžad Koldžo nedostupan na pozive, a resorni ministar Nermin Džindić, čini se, nezainteresovan za izjavu. No, pesimizma u ranijem obraćanju direktora “Zraka”, nije bilo.

“Iako imamo puno problema mi radimo. Evo i sad u montaži radi se na sklapanju dva prototipa od kojih nama praktično zavisi budućnost”, govorio je ranije (29. juni ove godine) Nedžad Koldžo, direktor preduzeća “Zrak”.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *