Komšić: Predlažemo okupljanje oko građanske ideje, a ne međusobne sukobe

Published On 5. September 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i kandidat Demokratske fronte Željko Komšić predizborne aktivnosti nastavio je danas na u Brezi.

„Sinoć smo u Sarajevu predstavili građansku i nadstranačku inicijativu, Milion ljudi za građansku državu. Želim i ovdje kazati da motivi za ovu inicijativu nisu čisto stranački, nego državni. Danas upoznajemo građane Vareša i Breze s tim, a upoznati ćemo i sve građane Bosne i Hercegovine“, rekao je Komšić.

„I nakon izbora koji će se desiti 2. oktobra ove godine, nastaviti će se pristici na našu državu, na sve one koji budu nosili političku odgovornost. Ma ko od nas pobijedio na izborima, biće suočen s tim. Biće suočen sa strašnim pritiskom da se odbace svi demokratski standardi i prihvate rješenja koja vode u podjelu države Bosne i Hercegovine“, rekao je Komšić.

„Zato smo predložili da se okupimo oko jedne stvari gdje se slažemo svi mi koji volimo Bosnu i Hercegovinu, kako bi ojačali našu poziciju, da nam sutra niko i nigdje ne može kazati da ne znamo šta hoćemo, da nas nema i da smo slabi. Ima nas milion. Najmanje milion nas ima za građansku državu Bosnu i Hercegovinu, i to će morati da zna svaki međunarodni birokrata kome je po službenoj dužnosti pripalo da se bavi Bosnom i Hercegovinom. Mi znamo kakvu državu hoćemo, ali i svi drugi isto tako moraju da znaju da mi od toga nećemo odustati“, rekao je Komšić.

Dodao je da predlažu ‘da se konačno, ponovo u dogovoru, sa svim ostalim probosanskim strankama, počnu izdvajati sredstva za lobiranje, iz naših budžeta koji nisu toliko ni mali da to ne bi mogli uraditi’.

“Oni koji žele da unište ovu državu ulažu silne novce u to, a mi se branimo principima. Principi i vrijednosti jesu najvažniji, ali živimo u takvom svijetu da moramo izdvajati sredstva kako principi jedinstvene i nedjeljive Bosne i Hercegovine bili konkurentni“, rekao je.

Komšić je dodao i to da samo okupljeni oko zajedničke ideje možemo ostvariti napredak.

„Ako se budemo između sebe tukli, na što neki neodgovorni pojedinci upućuju, neće biti dobro. Zna se ko je ovdje neprijatelj i ko ovu državu hoće da razvali. Energiju trebamo usmjeriti protiv takvih i njihovih pomagača, a ne da se između sebe tučemo, a da nam se oni smiju i čekaju zgodnu priliku da dovrše ono što ni ratnim nasiljem nisu mogli“, zaključio je Komšić.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *