Počeli pripremni radovi na izgradnji vjetroparka Ivan Sedlo

Published On 27. September 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Investicija vrijedna skoro 70 miliona KM uvodi Sarajevo u zajednicu proizvođača zelene energije, a očekuje se da će radovi biti završeni u narednih godinu i po

Pripremni radovi na izgradnji vjetroparka Ivan Sedlo počeli su danas, objavio je Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo.

– Investicija vrijedna skoro 70 miliona KM uvodi Sarajevo u zajednicu proizvođača zelene energije, a očekuje se da će radovi biti završeni u narednih godinu i po. Moramo se fokusirati na ovakve i slične velike investicije koje će garantirati napredak i razvoj našeg društva, ali nikako samo na nivou jednog kantona. Ako želimo istinski rast privrede i kvvaliteta života, ona država mora imati veći priliv velikih investicija. Zato je potrebno obezbijediti uvjete od kojih je najvažnije poboljšanje zakonske infrastrukture koja će ubrzati i olakšati administrativne procedure investitorima i otvoriti put investicija u našu zemlju – istakao je Delić.

Izmijenili smo Zakon o koncesijama, a ove godine po prvi put u budžet smo uvrstili istraživanje koncesionih polja s ciljem boljeg upravljanja prirodnim dobrima i transparentnije dodjele koncesija potencijalnim investitorima, dodao je on.

Prva vjetrolektrana u Kantonu Sarajevo proizvodit će oko 70.000.000 kWh, što će direktno utjecati na smanjenje emisije ugljendioksida za 500 tona godišnje, a zadovoljit će oko 6 posto potreba za električnom energijom Kantona. Njenom izgradnjom stvaraju se preduvjeti za 35 MW dodatnog proširenja, što će u konačnici zadovoljiti oko 14 posto potreba Kantona Sarajevo.

– Na kraju, ulaganja u realizaciju projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije nisu samo uvođenje novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta, odnosno zapošljavanja, nego i strateški važno pitanje za državu i nacionalnu stabilnost, kao i energetsku nezavisnost – rekao je Delić.

Avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *