Sutra sjednica OV Hadžići: Ponovo o gradnji mini hidrocentrala : Hoće li vijećnicu  prekršiti  Odluku Doma naroda F BiH

Published On 9. November 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

Dom naroda Federacije BiH  7. jula donio Odluku o zabrani izgradnje, a isti dan vijećnici sa dnevnog reda  vijeća skinuli Odluku o davanju saglasnosti za  izgradnju   mini hidrocentrala na rijeci Lepenici. Hoće li ovog puta  hadžićki vijećnici  biti prvi koji će uraditi suprotno Odluci najvećeg organa vlasti

 Nakon čak četiri mjeseca odmaranja vijećnici Općinskog vijeća Hadžići napokon će ponovo sjesti u svoje klupe.Posljednja sjednica održana je 18 avgusta.Mada je bilo mnogo problema ,posebno kada je u pitanju prijevozom Grasa , koji  je, kako su pokazale analize, najlošiji od svih općina u KS, nakon višemjesečne pauze vijećnici će pokušati riješavati goruća pitanja.

Nainteresantnija tačka  na sjednici Vijeća, koja će se održati u četvrak,  je Odluka o   davanju saglasnosti  za izgradnju  MHE „ Toplice 3“.

Odluka bila skinuta sa dnevnog reda

Da posjetimo : Na sjednici Općinskog vijeća Hadžići 7. jula sa dnevnog reda skinuta  je Odluka o davanju saglasnosti za  izgradnju   mini hidrocentrala na rijeci Lepenici, jer je isti dan Dom naroda Federacije BiH, nakon velikog pritiska građana i aktivista za očuvanje rijeka i okoliša, donio Odluku o zabrani izgradnje . Međutim, kao što vidimo ova tačka dnevnog reda ponovo će se naći na sjednici Općinskog vijeća.

 Mada su nakon usvajanja Odluke na Domu naroda  F BiH  mnogi aktististi slavili “Naši ljudi i naše rijeke su pobijedili”, ipak  se obistinilo  predviđanja mnogih da tajkuni ,  i pored odluke  najvećeg organa vlasti,  neće tako lako odustati od ovog projekta, jer je u pitanju veliki biznis.

Tajkuni ne odustaju

Na razne način lobiraju da bi došli do svoga cilja.Njih nije briga za uništene rijeka, nestanak ribljeg fonda, promjene klime… Zajedno sa vlastima, koji su često prikriveno dio tog projekta, po svaku cijenu žele progurati takve projekte.

 Vijest o prosvjedima stanovnika Kruščice koji su prije dvije godine tijelima blokirali prolaz bagerima, obišla je sve domaće i brojne svjetske medije. Nakon što su više od 500 dana dežurali kako bi sačuvali rijeku, mještani tog naselja tvrde da njihova borba nije završena i spremni su ponovno zaustaviti radove s obzirom na to da je jedan od investitora ponovo najavljuje početak radova.

Da li su neki „ potkovani“

Mnogi su mišljenja da će se ovog puta na sjednici Općinskog vijeća usvojiti odluka,da su tajkuni izvršili dobru pripremu terena, i da će za odluku glasati i neki iz opozicije, koji su do tada bili najveći protivnici izgradnje mini hidroelektrana i uništavanje rijeka.

Sada će najednom  to biti  korisna incijativa, sada će u poptunosti promjeniti svoje mišljenje, sada za njih  uništene rijeke  neće biti nikakav problem, sada će za devedeset stepeni promijeniti svoj stav…

„Preletače „ nemožete prepoznati

Danas te iste nećete  moći prepoznati.Sjetimo se samo „preletača“, šta su nekada govorili za vlast, sa njima vodili čak  i sudski postupak, kako su ih nazivali, kriminalcima, lopovima, da uništavaju općinu, bespravno izgradili benzinsku pumpu….Danas nemote da bi slučajno šta loše govorli o tim istim vlastima, pred tim prelečaima. Danas su oni najveći branioci vlasti. Šta mislite zašto su sada takvi, da li su „potkovani“ ?

I pored  sve glasnijih  upozorenja ekologa i lokalnih aktivista da se rijeke i eko sustavi na taj način bespovratno uništavaju oni su  najednom promijenili svoje mišljenje.

Hoćemo li osušiti riječni tok

Stotinu malih hidroelektrana, koliko ih je do sada izgrađeno, uz više od 300 planiranih, mogle bi osušiti riječna korita i zadati končan udarac vodnom bogatstvu po kojem je BiH šesta zemlja u Evropi, tvrde ekolozi.

Da posjetimo, u  BiH je proteklih godina izgrađeno 108 malih hidroelektrana, od čega je 65 u Federaciji BiH, a 43 u Republici Srpskoj. Prema podacima organizacija koje se bave zaštitom okoliša, u pripremi je izgradnja dodatnih 338 mini hidroelektrana.

Za  razliki od  7. jula, kada je na  dnevnom redu  Općinskog vijeća  bila  Odluka o davanju saglasnosti za  izgradnju   mini hidrocentrale na rijeci Lepenici, ovog puta piše Odluka o davanju saglasnosti za izgradnju  MHE „ Toplice 3“.

Parcelacija zemljišta

I ovog puta na sjednici Općinskog vijeća nastaviće se sa pacelacijama zemljišta, na najplodnijoj zemlji gradnja bojekata.Ovog puta u planu je parcelacije „Lokve“,“ Drozgometva 1“…

Razmatrati će se i Budžeta za 2023 godinu u vidi nacrta, informacija o izvršenju Budžeta za prvih devet mjeseci oce godine…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *