Dragan Vikić pravosnažno oslobođen

Published On 2. December 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je ukidanje prvostepene presude kojom su Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić oslobođeni optužbi za ubistva osam zarobljenih pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine.

Odbrane četvorice optuženih zatražile su odmah da se žalba odbije kao neosnovana i potvrdi oslobađajuća presuda. Ocijenivši da je Prvostepeno vijeće pravilno utvrdilo činjenice. Međutim, kako saznaje Raport na osnovu drugostepene presude Dragan Vikić je oslobođen.

Ovo je za Raport potvrdila i Adna Dobojlić, braniteljica Vikića.

“Došla je drugostepena presuda. Odbijena je žalba Tužilaštva kao neosnovana i potvrđena je prvostepena presuda oslobađajuća”, kazala je Dobojlić za Raport. Podsjetimo, prvostepenom presudom izrečenom 21. aprila ove godine, Vikić, u svojstvu komandanta Odreda milicije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (MUP RBiH), i Pušina, kao nekadašnji pomoćnik ministra za uniformisanu policiju, oslobođeni su optužbe da su znali. Ili mogli znati da se njihovi podređeni spremaju počiniti ubistva. Te da su propustili da kazne počinioce. Dok su Uzunović i Čovčić, u svojstvu bivših pripadnika Jedinice rezervnog sastava policije, oslobođeni optužbe da su učestvovali u ubistvima osam zarobljenih vojnika i prevozu njihovih tijela na Darivu, gdje su zapaljena.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *