Sjednica OV Hadžići: Samo u jednom sporu za nezakoniti rad, po presudi suda,  prošle godine   Općina platila više od 113.000 KM

Published On 16. February 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

-Remzija Balić dobio  presude protiv Općine Hadžići.

-400.000 KM u općini Hadžići platili za sudske sporove i troškove suda, za nezakonito oduzimanje zemljišta građanima Donjih Hadžića.Mada su  u javnom saopćenju SDP-a tražili da to plate rukovodni službenici i funkcijoneri Općine iz svog džepa, jer nisu ispoštovali ni preporuke nekih vijećnika  da će općina izgubiti spor ako ne budu radili po zakonskoj proceduri.

-Ni do dana se ne zna odgovor zašto je Općina Hadžići sudske troškove i sporove suda 2012. godine platila iz Budžeta Općine, ako je to tada bila privatna firma.

-Slastičarna „ Orijent“ iz Tarčina, dobila priznanje, i ispada da ima veći značaj što , kako su između ostalog kazali u obrazloženju, prave   dobre tulumbe, dok za više od 100 zaposlenih u Domu zdravlja Hadžići  nije bilo mjesta za priznanje u povodu 6. marta Dana općine. Ovo je za rubriku „Vjerovali ili ne“

Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća dosta se govorilo po izvještaju o radu pravobranilaštva Općine Hadžići za 2022. godinu.

Općina Hadžići   izgubila   spor  za nezakonit otkaz Remziji Baliću, koji je trajao čak sedam godina.

Taj spor građane Hadžića koštao je 113.040.79 KM. Plaćen je iz Budžeta općine, srestvima građana,a da za i ovaj nezakoniti rad nadležnih u općini Hadžići, na žalost, niko nije odgovarao.

BALIĆA SKUPO KOŠTALA KNJIGA O LOGORAŠIMA

Kao što je poznato velika hajka na Balića počela  je 2012. godine, kada je trebao izdati knjigu „Šest logora pakla“ koja govori o zločinima nad civilima Hadžića.

Prije izdavanja knjige Balić je dobivao prijetnje da je ne smije  objaviti.Ako bi to učinio prijećeno mu je da će snositi velike posljedice koje će osjećati do kraja života. Biti prebačen na drugo radno mjesto izvan zgrade općine, da tada slobodno može zaboraviti vrata općine ,da se tu više nikada neće vratiti, da će biti istjeran s posla, da je sud i tužilaštvo pod njihovom kontrolom,govorili   da će prije umrijeti nego dočekati pravdu…

NAČELNIK EJUBOVIĆ ODBIO POMOĆI U IZDAVANJU NJEGOVE KNJIGE

Načelnik općine Hadžići ni sa markom nije htjeo podržati knjigu i dokumentarni film  Balića, iako je , prema izjavi Instituta za istraživanje zločina Unvrziteta u Sarajevu, Balićeva  knjiga optužica za zločine na području općine Hadžići.

Njegova knjiga u poptunosti se razlikuje od knjige Vahida Alađuza „Svijedoci istine“, koju je  općine Hadžići izdala 2007. godine. U njoj  je pisalo da su civili i logoraši poginuli kao pripadnici teritorijalne odbrane, da nisu  bili u logoru i umirali od batina na svirep način, što je drugoj strani  baš ova knjiga općine Hadžići, koju su platila građani Hadžića, prilikom suđenja, bila najbolja odbrana.

UMJESTO NAGRADE ČOVJEKA STE KAZNILI

-Umjesto nagrade i priznanja čovjeka ste kaznili. Mi bi danas ovdje trebali da Remziji Baliću  dodjelimo veliko priznanje, a ostavili ste ga sedam godina bez posla i bilo kakvih primanja. Žalosno je da knjiga „Svijedoci istine“, koja i danas brani zločince,a koju je sredstvima građana izdala općina Hadžići, i koja se ulaže u dokazni materijal da kod srba  nije bilo logora, zločina i ubijanja . Tog autora općina  je nagradila.To je sramota, kazao je između ostalog Admir Mujanović, nezavisni vijećnik, istakavši da bi za nezakoniti rad neko u općini  trebao odgovarati.

Za vrijeme načelnika Hamde Ejubović za sporove i sudste troškove Općina Hadžići platila je velika sredstva iz Budžeta općine.

NEKA TROŠKOVE SUDA PLATE FUNKCIONERI I RUKOVODIOCI OPĆINE

Još 2015. godine  u  SDP-u  Hadžići javno su u medijima tražili da za izgubljene sporove i sudske troškove, koju su plaćeni iz Budžeta, sredstvima građana , plate službenici i rukovodioci općine iz svog džepa, koji su najodgovoriniji za takav nezakoniti rad.

Naveli su izgubljeni spor  koji je građane Hadžića koštao čak  400.000 KM za sudske sporove i troškove suda za nezakonito oduzimanje zemljišta građanima Donjih Hadžića.

Tada nisu ispoštovali  ni preporuku nekih vijećnika  koji su već tada najvljivali  da će Općina Hadžići izgubiti spor, ako ne budu radili po zakonskoj proceduri .

I TADA PRIVATNOJ  FIRMI PLATILI SPOROVE SUDA

U javnom saopćenju pitali su zašto je općina Hadžići   za  troškove i sporove suda za parking DI Bjelašnica  platila iz Budžeta, sredstvima građana, ako je to tada bila privatna firma.Time je Budžet općine oštećen za  52, 159 KM.

ZAŠTO NIKO NE ODGOVARA

Hoće li neko odgovarati i svojim sredstvima platiti  troškove više od 100.000 KM za  izgubljene sporove  i nezakoniti otkaz Remziji Baliću, pitalo se na sjednici.

-Ako sam ja odgovorna spremna sam odgovarati, kazala je Meliha Halilagić, općinska provobraniteljica.

Samo u ovih nekoliko slučajeva za sudske troškove i sporove suda izgubljeno je više stotina hiljada maraka.Nažalost, za to niko nije odgovarao.

JOŠ OD 2007.GODINE NIJE ISPOŠTOVAN ZAKLJUČAK OPĆINSKOG VIJEĆA

Još je žalosnije da nadležni ni do danas nisu ispravili kardinalne greške iz knjige „ Svijedoci istine“, koja je plaćena i Budžeza, iako je još 2007. godine bio jednoglasan zaključak Općinskog vijeća. Ta ista knjiga , koja je poslata u Hag, i danas je najbolja odbrana za zločince.

Slatičarna „Orijent“  zaslužnija od Doma zdravlja Hadžići

Gotovo svake godine na sjednicama općinskog vijeća vode se žustre rasprave oko dodjela najvećih općinskih priznanja koje se dodjeljuju u povodu 6. marta Dana reintegracije općine Hadžići. Neki od vijećnika su kazali  da se , čast izuzecima, uglavnom dodjeljuje  stranačkim aktivistima koji  ih nisu zaslužili. Dok, s druge strane, oni koji su se istakli u radu, imaju velike rezultate nemogu dobiti.

-Žalosno je da među dobitnicima nema Doma zdravlja Hadžići, i mislim da je naša ustanova  jedina, koliko znam u širem okruženju, koji nije dobila neko općinsko  priznanje. Nadležni  u općini, kao  ni sama općinska Komisija za priznanja nije prepoznala rad ovu ustanove.Ljudi su prekovremeno ostajali tokom pandemije, mnogi su tom prilikom oboljeli, neki, na žalost, i umrli.  Kada to nisu učinili oni koji su trebali, ja bi iskoristila ovu  priliku i javno  pohvalila rad Doma zdravlja Hadžići Zar je bitno da li je na čelo ove zdravstvene ustanove neko iz opozicije ili  vladajuće stranke , kazala je doktor  Minela Fatić ( SDP).

MUJANOVIĆ: ODLUČUJE SDA HADŽIĆI

Prema riječima Admira Mujanovića ( nezavisni vijećnik), da li će neko dobiti priznanje ili ne zavisi od stava SDA Hadžići.

-Pitao sam jednog  člana Komisije za općinska  priznanja i on mi je to potvrdio.Na ovaj način ovo priznanje doživjelo je devalvaciju, kazao je Mujanović.

Dok za više od 100 uposlenika Doma zdrvlja Hadžići nema mjesta, među dobitnicima priznanja  našla se slastičarna „Orijent“ Tarčin. Između ostalog u  kratkom obrazloženju kažu da je poznata po  dobrim tulumbama.

VIJEĆNICI NIP-a  ODBILI GLASATI

-Oni i neznaju šta je metak, nije ih ni okrznuo. Ovo što se radi je tužno i žalosno, kazao je Elvir Čekrlija ( NiP).

U znak protesta na ovakav  rad prilikom glasanja svi  vijećnici NiP  izašli su iz  sali .

 Ipak, i pored negodovanja vijećnika svi   prijedlozi  Komisije za priznanja većinom glasova su prošli. I ovom prilikom u većini slučajeva presudili su glasovi  trojice „preletača“.

DOBITNICI PRIZNANJA

Tako će kolektivno priznanje  „Zlatni grb sa plaketom Općine Hadžići“ primiti predstavik firme „ADANA CO“.

Od pojedinaca ovo priznanje, jednoglasnom odlukom vijećnika, dobio je  Zehro Marić.

Kolektivno priznanje „Šestomartovsa plaketa“ , većinom glasova dodijeliti će se „ Tarčin Forest and Spa“, a od pojedinaca  Izetu Kori i  Zineti Bajrić.

Zahvalnice općine Hadžići dodjeliti će se tekwando klubu „ Iskra“, slastičarni „Orijent“ Tarčin, kolektivu „Ukras“  te  Eminu Mehmedić, Emiru Isiću i  Aldinu Čajiću.

Posebno počasno priznanje „Prijatelj Hadžići“ dodjeliti će se Kenanu Hrnjiću.

Vijećnici su prihvatili incijativu da se za pomoć nastradalim u Turkoj  iz  stavke rezerve Budžeta uplatiti 100.000 KM. Zaključeno je da  bar polovina tih sredstava, 50.000 KM  , uplati i stanovnicima Sirije , čim dobiju  žiro račun na koji se sredstva mogu uplatiti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *