Igor Stojanović za Raport: SDA je za komadić vlasti spremna sve prodati

Published On 20. February 2023. | By saliha | Aktuelnosti

Igor Stojanović (SDP) i Lidija Bradara (HDZ) danas su se sastali u Sarajevu gdje su dogovorili da zvaničnica HDZ-a bude predsjednica, a Stojanović novi potpredsjednik FBiH. Refik Lendo (SDA) ni ovaj se put nije pojavio na sastanku. Novi potpredsjednik FBiH Igor Stojanović za Raport je govorio o daljnjim koracima, ali očajnim potezima SDA kako bi ostala na vlasti.

Šta sada?

Stojanović nam je kazao kako će današnji prijedlog ići na potvrđivanje u Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

“Refik Lendo nije dao svoj potpis. Daljnji korak je da to uputimo Parlamentu FBiH i da Parlament donese konačnu odluku. Vrlo je jasno da nemamo njegovu saglasnost. I zbog toga će na Parlament FBiH ići ta konačna odluka. Očekujem da sjednica bude u srijedu ili četvrtak”, kazao nam je Stojanović.

Dodaje kako je javnosti jasno da Refik Lendo svoju ulogu u rukovodstvu Federacije BiH koristi ustvari kao polugu ucjene kako bi SDA zadržao u vlasti.

Stojanović kaže kako ne bi trebalo biti problema oko izbora novog premijera Federacije BiH.

“Iskreno, mislim da neće biti problema oko konstituisanja Vlade FBiH. Sudeći prema ova tri ili četiri glasa koja smo imali, većina funkcioniše sasvim normalno i na Vijeću ministara BiH i na nivou Parlamenta i Doma naroda FBiH. To smo dokazali i kod izbora rukovodstva i nekih drugih odluka”, jasan je bio Stojanović.

Da SDA neće tako lako odustati od vlasti FBiH potvrdio je danas i Bakir Izetbegović, lider ove partije. Podsjetimo, Izetbegović se pismom obratio Nerminu Nikšiću, predsjedniku Socijaldemokratske partije (SDP) i Draganu Čoviću, predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

No, Stojanović nije štedio riječi komentirajući ovaj potez Bakira Izetbegovića.

“Pomalo jadno. Moram to tako reći. Sasvim je jasno da se sporazum ove koalicije potpisao i da niko ne želi sa SDA formirati većinu. I sada insistirati na tome da uđete u vlast samo zato što imate jedan mehanizam, za mene je, prije svega, destruktivno. Pogotovo ako se uzme u obzir da je SDA u vlasti više od 30 godina na nivou Federacije BiH”, kazao je Stojanović.

Destrukcija i blokade

Potom se osvrnuo i na blokade SDA.

“Sve ide preko preko leđa građana. Svima je jasno da će Refik Lendo i SDA na sve načine pokušati blokirati vlast. I to sve kako SDA ne bi ispala sa posljednje instance vlasti za koju se još drži kao za slamku spasa. Izašli su iz Vijeća ministara BiH, u KS sasvim je izvjesno da neće biti vlast i sve što ostaje je Vlada FBiH. Sve će uraditi da ostanu što duže. Mislim da je to destrukcija i blokada. Sramota za stranku koja se kune u demokratske procese. Sasvim je jasno da su to sve lažne floskule koje veze nemaju sa demokratijom. Oni će pokušati da ostanu u vlasti. Gdje god budu mogli oni će zakočiti procese sve dok ne dobiju makar dva ministarstva”, smatra Stojanović.

Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini KS je krajem prošle sedmice tokom gostovanja na “Centralnom dnevniku” Face TV-a izjavio da će Bošnjaci tražiti nove prijatelje u svijetu, što se odnosi i na Kinu i Rusiju. Stojanović kaže kako je ovo samo još jedan dokaz da SDA apsolutno ne vodi računa o državi.

Uništavaju demokratiju

“Oni isključivo vode računa da ostanu u vlasti. Neko kaže da je spreman da u međunarodnoj politici napravi takav zaokret i da bošnjačka stranka u tim neprijateljima traži saveznike. I to isključivo iz jednog razloga, jer trebaju da izađu iz vlasti. Dakle, to je dokaz koliko SDA ne zanimaju državni interesi.

Pokazuju koliko je SDA spremna da za komadić vlasti promijeni državnu politiku, međunarodnu politiku, prioritete, da se prikloni neprijateljima i da se prikloni onima koji uništavaju demokratiju. Da se priklone onima koji napadaju tuđe zemlje, onima koji su ratovali i protiv BiH. I sve su to spremni samo zato da bi imala dva ili tri ministarstva u Vladi FBiH. Spremni su da prodaju svakoga od nas da bi oni bili u vlasti. Nema tu politike i odnosa u jačanju BiH. To je zastrašujuće za svakog onog koji zna da je SDA bila više od 30 godina u vlasti”, zaključio je Stojanović za Raport.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *