Helez za Raport: Oni koji prijete BiH sutra će dobiti jasnu poruku prelijetanjem američkih aviona

Published On 29. May 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez komentarisao je za Raport prelijetanje američkih borbenih aviona iznad BiH koje je najavljeno za sutra.

Prelijetanje moćnih letjelica SAD predstavlja prijateljstvo SAD i BiH, a zvaničnici entiteta RS već su dočekali takav potez “na nož” tvrdeći da je to provokacija.

“To nije prijetnja nikome, amerikanci su naši partneri, SAD su naš spoljnopolitički saradnik broj jedan. Ovo će biti dokaz da naši partneri brinu o nama, da nikada neće dozvoliti da neko ugrozi teritorijalni integritet i suverenitet, da povrijedi granice BiH.

Nekad su mi iz Stranke demokratske akcije (SDA) govorili ‘hoda po Americi, pa da vidimo rezultate njegovih posjeta’, i ti rezultati sada dolaze da se vide”, rekao je Helez za Raport.

“Nije potrebna saglasnost Predsjedništva BiH”

Pojasnio je da su to najmoderniji američki avioni, sa najvećom nosivosti tereta.

“To je obuka naših vojnika jer naši vojnici će navoditi te avione. To nema svaka država NATO saveza, a mi imamo obučene vojnike da mogu te avione navoditi”, istakao je.

O negodovanju zvaničnika iz bh. entiteta RS koji su kazali da je prelijetanje bombardera iznad BiH “zastrašivanje građana RS“, te provokacija, ministar odbrane BiH je kazao da u tome nema nikakve prijetnje ni za koga.

Istakao je da za ovu odluku nije potrebna saglasnost Predsjedništva BiH kao i da mu nije jasno zašto bi se neko toga plašio.

“Mi imamo potpisan bilateralni sporazum sa SAD, tako da ne vidim nikakve ni prijetnje ni opasnosti i ne vidim zašto se bilo ko buni. Imamo i EUFOR snage iz više država, tako su i SAD jedan od naših partnera s kojim potpisujemo bilateralni sporazum i koji puno ulažu u naše oružane snage, pomažu nam u obuci, posebno država Maryland. Nije mi jasno zašto se neko plaši”, naglasio je Helez.

Poruka svima koji pokušaju ugroziti cjelovitost BiH

To nije prijetnja nikome, ponovio je, ali jeste poruka svima onima koji pokušaju da ugroze teritorijalni integritet, suverenitet i cjelovitost BiH da će naići na žestok odgovor, poručio je Helez.

“To je zadaća svakog onog ko voli Bosnu i Hercegovinu, a moja je ljubav i kao ministra odbrane. Ja nikome ne prijetim, samo mogu odgovoriti na prijetnje. Ako Milorad Dodik posjećuje Rusiju, zašto ne bih i ja SAD posjetio, ako on dogovara neke saveze sa Putinom (Vladimirom, predsjednik Rusije op.a), zašto ja ne bih sa nekim drugim. Tako da sutra ćemo imati tu jednu obuku, i svi u BiH ćemo biti svjedoci da naši partneri misle o BiH, da nam pomažu u svakom momentu, da su uz nas i da pomažu u opremanju i obuci naših Oružanih snaga”, precizirao je.

Prelijetanje iznad Sarajeva građani mogu očekivati nekad u poslijepodnevnim satima.

“Naši partneri ovim pokazuju da niko ne smije da dira naš teritorijalni integritet, suverenitet i cjelovitost BiH, a ako neko dirne naići će na vrlo brutalan odgovor ko god to bio, bilo koji građanin, bilo koje nacije”, zaključio je ministar Helez.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *