Na kakav je HDZ-ov uslov u HNK pristala SDA, a SDP i NiP nisu?

Published On 1. June 2023. | By saliha | Vijesti

Autor: Armin Lendo

Nermin Nikšić danas je izjavio kako je SDA pristala na neki uvjet HDZ-a prilikom formiranja vlasti u HNK, na koji SDP nije mogao pristati.

On je to kazao kao odgovor na pitanje kako komentira navode da je SDA bliža da s HDZ-om formira vlast u HNK nego SDP sa svojim partnerima.

Međutim, Nikšić nije detaljno obrazlagao o kakvim se to uvjetima radilo.

Međutim, šef SDP-a u Mostaru Arman Zalihić za Raport je otkrio detalje.

“Nakon jučerašnjih pregovora oko formiranja nove Vlade u Hercegovačko-neretvanskom kantonu predstavnici koalicije SDP, DF i NiP nisu bili pretjerano zadovoljni”, počeo je razgovor za Raport Zalihić koji je predvodio pregovarački tim.

“Naši (SDP, NiP i DF) stavovi su bili jasni. Htjeli smo razgovarati o programu, a ne samo o matematici i trgovini. Ali, kad je riječ o pozicijama polazna osnova mora biti kao i do sada – mi predložimo šest ministara, a HDZ isto tako. Dakle, pet ministara i premijera.Arman Zalihić

Ipak, HDZ je tokom pregovora bio izričit – hoće omjer 7 – 5. Žele da ukinu balans u Vladi kako bi im svaki prijedlog koji iznesu mogao proći. Oni su nama rekli da je SDA pristala na to i da ako mi ne želimo pristati, oni idu prema tome da će ući u Vladu sa SDA. Za sada su pregovori ostali na tome”, pojasnio nam je Zalihić.

“Ne znam kako će to funkcionirati ako HDZ bude tamo u koaliciji sa SDA, a u ostalim kantonima s nama”, dodao je.

Upitali smo ga da li je lider SDP-a Nermin Nikšić u izjavi “SDA je pristala na nešto na šta SDP nije” mislio na to, a Zalihić nam je potvrdio.

“Sigurno. Naš stav i stav naših partnera je tu jasan. Između naš su stavovi jasni, tih šest ministarskih pozicija je minimum ispod kojeg ne možemo ići. Mi smo pokušali relaksitrati te odnose, da imamo 12 potpuno novih ljudi koji nisu optereći ničim, ali da se ne bavimo odmah matematikom, ali da mora i HDZ dati svoj doprinos…”

Lider HDZ Dragan Čović ranije je istakao predviđanja da će do kraja sedmice biti imenovana nova Vlada u HNK-a, ali Zalihić poručuje da ne vjeruje u to.

“Ja najave Čovića više ne doživljavam ozbiljno jer je i prošli petak rekao da će biti do petka. Te najave srijeda – petak ja i nedoživljavam. Mi bismo voljeli da to bude što prije, naravno. Ali u praksi ne vidim ono što Čović govori u teoriji”, pojašnjava Zalihić.

Kaže da postoji mogućnost da će doći do novih sastanaka.

“Moguće da će doći do novih razgovora u narednih 10-ak dana, ali mi ćemo sjesti s partnerima svakako i vidjeti šta i kako dalje”, zaključio je na kraju


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *