Burno na sjednici Općinskog vijeća Hadžići :Pravobraniteljica Meliha Halilagić prošla kroz „iglene uši“

Published On 9. November 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

I ovog puta presudili glasovi trojice preletača. Opozicija  je mišljenja da  umjesto građana i državne imovine pravobraniteljica štiti vlast. Da li  su za općinsku vlast Arapska naselja prioritet , i dali su radili  na  štetu građana?

Elvir Čakrlija: Nemože se živjeti od smrada kanalizacije  koja je devedena sa  Osenika…

“Papci “ponovo na sceni

Zahvaljući glasovima vijećnika SDA i trojice  preletači, koji su nakon izbora prešli u   vladajuću stranku, i  tako omogućili da    SDA sada ima vijećnika više, iako bi opozicija prema izborim rezultatima  trebala imati većinu u Općinskom vijeću, Meliha Halilagić, kroz „ iglene uši“, rezultatom 14:13, ponovo je izabrana za pravobraniteljicu Općine Hadžići.

Mada je  načelnik Hamdo Ejubović u pozitivnom svijetlu pokušao da prilaže njen rad, većina vijećnika  mahom iz opozicije, kritički su govorili o radu pravobraniteljice, ističući da je napravila više propusta.

Zašto provobraniteljica šuti

Pitali su je da obrazloži  da li se stambena zgrada koja se gradi u centru Hadžići radi mimo zakona i  dali   je propisno uplanjena, o čemu se  proteklih dana vodi velika polemika.Na ova i druga pitanja vijećnika pravobraniteljica nije htjela odgovoriti.

Poznato je da je Tužilaštvu Kantona Sarajevo podneseno više krivičnih prijava , a prema prema pisanju medija  da su firmi CET BAH omogućili protivpravnu imovinsku korist od više stotina hiljada KM.

Kritikovali su je da nije imali pravilan odnos prema uposlenicima općine,  a  nezavisni vijećnik Admir Mujanović, kazao da je konkurs za njen ponovni izbor namješten, te da prvobraniteljica nije zadovoljila svojm radom. Trebala  je da štiti građane, a ne odgovorne u općini Hadžići, kazao je Mujanovć

Ipak, nakon burne rasprave i ovog puta  presudili si glasovi „prelatača“.

Prodaje se najbolja zemlja

Burna rasprava vodila se i oko izrade plana  parcelacije „Stambenog naselja Drozgometva II“, Plana parcelacije stambenog naselja  „Tarčin 2 i 3“ i Plana parcelacije „ Stambenog naselja Bioča“.Gotovo na svakoj sjednici općinskog vijeća jedna od tačaka je plan parcelacije stambenih naselja, i za kratko  vrijeme pradate su velike površine najboljeg poljoprivrednog zemljišta, gdje se nekada uzgajala pšenica, ječam i druge kulture.

Kanalizacija dovedena u “Bužine Bare”

-Ovdje se više računa vodi o izgradnji takozvanih Arapskih naselja, nego o samim građanima.Odvešću vas sve u naselje Osenik, gdje je izgrađeno takozvno arapsko neselja, a gdje je kanalizacija sprovedena u naselje Bužine Bare. Danas   se zbog smrada ovude nemože proći. To je  žalosno, tužno  i grozno. S druge strane mještani Tarčina od  aprila mjeseca traže da se zakrpe  rupe na cesti, a ni do danas , nasramotu im, to nije urađeno. Pitao bi vas znate li gdje odlazi kanalizacija iz  hotela u Tarčinu, kazao je  vijećnik Elvir Čekrlija ( NiP).

Ponovo povećanje stavke za administraciju

Usvojen na Nacrt plana budžeta općine Hadžići za 2014. godinu u iznosu od 17  miliona KM, a i ove godine  kritika  vijećnici između ostalog bila je da se značajan iznos povećava za plaće uposlenika.

-Za posljedne četiri godine za ovu stavku u Budžetu je iznos  povećan na čak 1,5 milion KM , kazao je Salko Japalak  ( Stranka za BiH).

Obrazložaći to  Eladar Proha, pomoćnik načelnika općine Hadžići je istakao da je u ovoj godinu zaposleno veći broj službenika, tako da je ponovo došlo do povećanja iznosa za ovu namjenu.

 Za razliku od prije rata kada je u općini Hadžići  radilo   nešto više od 25 službenika  , po novoj sistematiaciji usvojenoj u ovoj godini načelnik općine planirao  je ima  čak 109 činovnika.

Bio najveći krtičar, tužio načelnika,danas veliki zaštitnik

 Zanimljivo je istaći  da su neki od preletača bili najveći kritičari rada načelnika općine,  poput sadašnjeg predsjedavajućeg Almina Bašića. Za njegov rad  preko društvenih mreža  najteže riječi izgovarao je upravo Bašić,  za to je čak  imao sukob sa načelnikom Ejubovićem . Sjećate se  vapaja Bašića po  društvenim mrežama „ Načelnik Ejubović napao dijete šehida“. Sa njim čak imao i sudski spor, a danas je  njegov najveći zaštitnik. Čak šta više 2014. godine, zbog, kako je rekao, nezakonitog rada načelnika Ejubovića bio jedan od pokretača demostracija protiv načelnika koja nisu održana.

Šta mislite radi li se ovo sve zbog lijepih očiju?

PRAVOBRANITELJICA  KOJA GUBI SPOROVE, A KOJA JE PO MJERI VLASTI

 U dosadašnjem radu dosta kritike imala je općinska pravobraniteljica  Meliha Halilagić, koja bi trebala braniti društvene interese i interese građana. Neki mediji pisali su o tome, poput izgradnje mini hidroelekrane „ Toplice 3“, kada su pitali čije to interese brani općinska provobraniteljica. Prilikom razmatranja njenog izvještaja o radu vijećnici su je kritikovali da je izgubila više sporova, i zbog toga značajna sredstva plaćena su iz Budžeta općine. Hoći li ubuduće za izgubljene sporove iz svog džepa plaćati oni koji su to prouzrokovali svojim nezakonitim radom, pitanje je na koji se traži odgovor. Sve dok se to ne usvoji ,dok prelatači budu poslušnici  po direktivi vlasti, i dalje će  se raditi po istom, gubiti sporove i društvena sredstva. Jer, lako je za nezakoniti rad sve nadoknađivati  parama građana, iz Budžeta općine, a da niko ne odgovara.

Na današnjoj sjednici pitali su je da obrazloži  da li se stambena zgrada koja se gradi u centru Hadžići radi mimo zakona i  dali   je propisno uplanjena, o čemu se  proteklih dana vodi velika polemika. Međutim, i ovom prilikom nije odgovorila na pitanje vijećnika, a morala se očitovati.Zašto ćuti općinska pravobraniteljica i koga to i zašto štiti ? 

Poznato je da je Tužilaštvu Kantona Sarajevo podneseno više krivičnih prijava , a prema prema pisanju medija  da su firmi CET BAH omogućili protivpravnu imovinsku korist od više stotina hiljada KM.

“Toplice 3“

Zašto je općinska pravobraniteljica šutjela, zašto je odbila da se odbrati vijećnicima kada su zahtjevali njeno mišljenje o izgradnji mini hidrocentrale „Toplice 3“ ,  zašto nije htjela da da svoje mišljenje. Što je po zakonu morala, bila dužna .Za to prima i te kako dobru platu.

Općina Hadžići ne samo da je udovoljila ovom zahtjevu čak i nakon izmjena zakona, nego je odlučila ustupiti zemljište investitoru kompaniji Ali&Vis besplatno, piše u „Žurnalu“.

U „Žurnalu“ u naslovu je pisalo.

Vijećnici Općinskog Vijeća Hadžići svjesno krše zakon: Uprkos zabrani poklanjaju zemljište za izgradnju male hidroelektrane

Općinskoj pravobraniteljici danas je ponovo obnovljen mandat, i načelnik Ejubović, kako kaže, zadovoljan je njenim  radom. Drugi uposlenici koji nisu htjeli kršiti zakon, načelnik je premjestio na druga radna mjesta, a jedan je, kako se priča, zbog velikog pritiska i mobinga kojeg nije mogao izdražati, podnio otkaz. 

Svaka čast preletači! Očito da je u prvom planu vaš lični interes. Zato se gube sudski  sporovi, iz Budžeta , sredstvima građana, isplaćuju značajna sredstva a da niko ne odgovara. Važno je da vi  budete zadovoljni , da se udovolji vašim zahtjevima, koji, ako je suditi po onim što se priča o prelatečima, ili bolje rečeno ” papcima”, nisu mali. Zaista, u  svakoj  sredini  ima “papaka”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *