Sarajevo u šoku: Stradala Josipa Knežević imala sedmero djece

Published On 2. November 2014. | By admin | Crna hronika, Vijesti
Sarajevo je ponovo u šoku zbog fatalne saobraćajne nesreće na glavnoj gradskoj ulici. Ponovo je žrtva pješak. Nesreća se dogodila preksinoć na raskrsnici ulica Zmaja od Bosne i Ložionička.

Teško povrijeđena Josipa Knežević (57), koju je BMW-om (E93-J-380) udario 27-godišnji vozač M. N., umrla je jučer na Klinici za anesteziju i reanimaciju KCUS-a. Vozač je jučer uhapšen i sproveden u Kantonalno tužilaštvo.

Borba za život

Nesretna žena zadobila je teške povrede grudnog koša i stomaka, kojima je podlegla uprkos borbi ljekara da je održe u životu. Smrt još jednog pješaka na našim cestama izazvala je ogorčenje građana.

Prije samo pet mjeseci građani su održavali i demonstracije, a nakon smrti Have Dovadžije, majke dvoje maloljetne djece, koju je na raskrsnici u Nedžarićima 1. aprila Golfom 6 usmrtio Semir Rastoder. Tek prije nekoliko dana protiv njega je podignuta optužnica.

Preksinoćnja nesreća dogodila se na kolovozu u blizini tramvajskog stajališta na jednoj od najprometnijih raskrsnica u gradu. Vozilo BMW za sada neutvrđenom brzinom naletjelo je na pješakinje Josipu Knežević, rođenu u Varešu, a nastanjenu u Sarajevu, i maloljetnu H. E. (15), koja je, također, zadobila teške povrede. Prema nezvaničnim informacijama, maloljetnica je zadobila lom karlice i zadržana je na liječenju.

Foto: S. Saletović

Pripadnici MUP-a KS izuzeli tragove s mjesta nesreće

Krivično djelo

Osumnjičeni je nakon nesreće uhapšen, a jučer je saslušan u Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Kako saznajemo, tereti se za teško krivično djelo protiv sigurnosti saobraćaja.

Vozača BMW-a na mjestu nesreće uhapsili su pripadnici Jedinice za saobraćaj MUP-a KS te je bio zadržan na 24 sata u prostorijama MUP-a KS.

Kako saznajemo od izvora iz Jedinice za saobraćajne istrage MUP-a KS, istražitelji su izuzeli snimke s videonadzora s okolnih objekata, koji će, ako su zabilježili nesreću, biti korišteni u istrazi. Počinilac je, također, testiran na alkohol i narkotike, ali policija nije saopćila jesu li rezultati pozitivni na psihoaktivne supstance.

Istraga u ovom slučaju još je u toku, a istražitelji su uzeli izjave očevidaca koji su se u momentu nesreće zatekli na ovoj dionici ceste.

Naređena obdukcija

Postupajući tužilac naredio je da se obave sva potrebna vještačenja, pa su angažirani vještaci saobraćajne i mašinske struke koji će dati svoj nalaz i mišljenje. Naređena je i obdukcija stradale pješakinje, koju će u ponedjeljak obaviti vještak medicinske struke Hamza Žujo.

Članovi porodice ogorčeni nakon smrti majke

Telefonom smo kontaktirali članove porodice smrtno stradale Josipe, koji su ogorčeni zbog načina na koji je izgubila život.

josipa-knezevic

Knežević: Porodica tuguje i planira angažirati privatne vještake

– Josipa je odgojila sedmero djece. Sada, kada je trebala malo odahnuti, dogodila joj se ova strašna tragedija. Izgleda da u ovoj državi koja samo tone, čovjek mora sam istragu provoditi, dotle je došlo. Pa, svi znamo da se kroz grad vozi 60 na sat, kakvi su to ljudi koji voze kroz grad po 120 na sat. Koliko nam se još smrti mora dogoditi da bi se reagiralo? Zar nije dovoljno pješaka poginulo? Eto, samo otvorite na internet-portalima pa krenite unazad, naći ćete ih na stotine. Planiramo angažirati i privatne vještake koji će analizirati nesreću. Od svih očevidaca dobivaju se različite informacije. Neki su spominjali da se osumnjičeni utrkivao – kazali su Josipini bližnji.

Brojke

7.953 registrirane saobraćajne nezgode u Kantonu Sarajevo ove godine

7.272 s materijalnom štetom

681 s nastradalim osobama

909 nastradalo od januara do septembra ove godine u Sarajevu

15 poginulo, od toga osam pješaka, pet vozača i dva putnika

894 povrijeđenih teže i lakše

avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *