Evo zbog čega će hrana u BiH pojeftiniti

Published On 10. November 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

Na posljednjoj sjednici Vlade FBiH donesena je odluka prema kojoj trgovci više nisu obvezni dostavljati obavijesti o promjeni cijena margarina, šećera, soli, ulja…

Na ovaj način država više neće kontrolirati cijene osnovnih živežnih namirnica, a istovremeno počinje tržišna utrka trgovaca. Kako je za Večernji list rekao Mensud Lakota, direktor Narodnih dućana, ova promjena bi mogla dovesti i do pada cijena određenih proizvoda.

– Ako se veliki trgovački lanci, negdje u pozadini, ne dogovore oko cijena ovih proizvoda, možemo očekivati kako će padati cijene određenih proizvoda. Razumno bi bilo da počne tržišna utrka u kojoj će trgovci obaranjem marže pokušati privući kupce u svoje trgovine. Ipak, ostavimo još malo vremena kako bismo vidjeli kakve će posljedice imati ova odluka vlasti na obične građane – govori Lakota.

Dodaje kako je sasvim normalno da je vlada ukinula ovu odluku jer prema europskim standardima, država ne može kontrolirati cijenu nečega što nije državno vlasništvo. – Više nema državnih tvrtki koje se bave ovom djelatnošću, a privatnicima država nema pravo odrediti po kojoj će cijeni prodavati nešto što je njihovo vlasništvo. Kako nekome reći da nešto neće prodavati za 100 KM, nego za 80 KM? Ali, zato postoji konkurencija koja bi trebala preuzeti ono što je do sada radila država. To možemo očekivati – ističe Lakota.

Inače, trgovci na osnovnim životnim namirnicama imaju maržu od šest do osam posto, a hoće li ona i u budućnosti ostati takva, ostaje za vidjeti. Prostor za smanjenje cijena nije veliki, ali većina je složna kako on ipak postoji. Naš sagovornik govori kako već godinama zahtijeva liberalizaciju tržišta koja u konačnici treba dovesti do pada cijena. – Ovdje ne govorimo samo o hrani. Najavljuje se kako ćemo od 1. januara moći birati i od koga ćemo kupovati struju. Što ako vam neko istu uslugu, koju ste do sada plaćali npr. 2 KM, ponudi po 1 KM. Naravno da će te uzeti jeftiniju ponudu. Mi se nadamo takvom scenariju – zaključuje za Vecernji.ba Lakota.

I građani se nadaju takvom scenariju jer on u konačnici znači značajno smanjenje troškova života. S obzirom da većina građana živi na rubu socijalnog ponora, naravno da bilo kakvo smanjenje životnih troškova bi bilo od velikog značaja. Posljedice odluke o ukidanju kontrole cijena će se uskoro osjetiti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *