BiH iz mjeseca u mjesec: Cijene u oktobru više nego u septembru

Published On 24. November 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

 

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u oktobru su bile veće za 0,4 posto u odnosu na septembar.

Cijene stanovanja i režijskih troškova povećane su za 5,6 posto, odjeće i obuće za 1,6 posto, komunikacija za 0,7 posto, ostalih dobara i usluga za 0,3 posto, obrazovanja za 0,2 posto, te alkoholnih pića i duvana, namještaja i uređaja za domaćinstvo, i zdravstva za 0,1 posto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u oktobru su pojeftinili hrana i bezalkoholna pića za 0,9 posto, rekreacija i kultura za 0,3 posto, prevoz za 0,1 posto.

Cijene u oktobru ove u odnosu na isti mjesec prošle godine u prosjeku su veće za 0,1 posto.

Prosječni rast cijena zabilježili su alkoholna pića i duhan za 9,1 posto, komunikacije za 3,7 posto, obrazovanje za 1,3 posto, zdravstvo za jedan odsto, rekreacija i kultura, te hoteli i restorani za 0,4 odsto, a namještaj i aparati za domaćinstvo, kao i ostala dobra i usluge za 0,1 posto.

Cijene odjeće i obuće niže su za 4,1 posto, hrane i bezalkoholnih pića za 0,9 posto, prevoza za 0,7 posto, te stanovanja, vode, električne energije, gasa i drugih energenta za 0,1 posto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *