Za novogodišnju i božićnu trpezu od 150 do 300 eura

Published On 2. December 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti
Prema podacima Pokreta potrošača RS, decembar i januar mogli bi se okarakterizirati kao „najskuplji“ u godini, jer građani koji to mogu priuštiti samo za novogodišnju i božićnu trpezu izdvoje 150 do 300 eura.

– To je 50 do 100 posto od ukupnog iznosa potrebnog za prehranu četveročlane porodice mjesečno. Dok, mjesečna potrošačka korpa u RS za četveročlanu porodicu iznosi 1.840 KM, samo za prehranu treba 631 KM – kaže sekretar Pokreta Dragovan Petrović.

U odnosu na ranije godine, tvrdi, finansijska situacija u našoj zemlji je samo gora. Također, naglašava da mnogi građani neće imati uopće novca za slavlje, dok, s druge strane, postoje i oni koji će prazničnu čaroliju osjetiti na nekoj od top destinacija svijeta. I to je još jedna potvrda sve dubljeg jaza između bogatih i siromašnih u BiH.- Ipak, u većini slučajeva novac će biti limitirajući faktor, mada se do sada pokazalo da se većina potrošnje ostvarene u ove namjene realizira posuđivanjem, zaduživanjem – napominje Petrović.

Interesantno je i da građani najviše potroše u ovim mjesecima koji obiluju rasprodajama i nižim cijenama, a iz kupovine se vraćaju s robom koju nisu namjeravali kupiti.

Savjeti za pametnije trošenje

Odredite koliko će koštati potrošnja
Napravite listu prioriteta
Plaćajte gotovinom
Ne kupujte na rasprodajama neplanirano
Budite kreativni s darivanjem
Kada uzmete sve sa spiska, prekinite kupovinu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *