Zbog prelaska na crveno za mjesec kažnjeno 130 pješaka

Published On 12. December 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti
Kaznu od 40 KM platit će svaki pješak kojeg u trenutku prolaska kroz crveno svjetlo na semaforu zaustavi policajac. Ekipa „Dnevnog avaza“ jučer je obišla glavne raskrsnice na kojima patroliraju policajci Ministarstva unutrašnjih poslova KS. U naseljima Stup, Otoka, Dolac-Malta i Pofalići zatekli smo policijske patrole kako zaustavljaju neoprezne pješake. Većini bude uručen prekršajni nalog, a neki budu upozoreni.

Ugrožena sigurnost

Prolazak pješaka kroz crveno svjetlo na semaforu postalo je svakodnevica. Posebno je izražen problem prelaska pješaka preko ulice na mjestima gdje nema pješačkog prijelaza.

Prema podacima MUP-a KS, policija je u oktobru izdala 132 prekršajna naloga pješacima za prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu, a 131 pješak je upozoren. Zamjenik komandira Jedinice za saobraćaj MUP-a KS Elvedin Muratspahić rekao nam je da je policija svaki dan u akciji, ali da ne kontrolira samo pješake, nego i vozače.

Savjesni građani kažu da policija treba kažnjavati sve koji prođu kroz crveno, jer ugrožavaju i svoju i sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju.

– Treba pooštriti mjere i uvesti više kazne. Samo na taj način će biti smanjen broj saobraćajnih nesreća – kazao nam je Sulejman Dacić.Neoprezni su i vozači i pješaci, smatra Jasmina Solić. Ona kaže da više nije sigurna ni na prelasku kroz zeleno svjetlo.Krše pravila

Irsad Nahodović, također, smatra da treba povisiti kazne za one koji krše saobraćajna pravila.

– Neodgovorni su i vozači i pješaci. Čim izađete na ulicu, u opasnosti ste. Nesavjesni su najveći krivci saobraćajnih nesreća – kaže Nahodović.

Smanjiti broj nesreća

Dok građani ne mare mnogo za policijske kazne, iz MUP-a KS upozoravaju da će i dalje nastaviti s patroliranjem. Kazali su da će raditi na svim većim raskrsnicama kako bi smanjili broj saobraćajnih nesreća.

avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *