(2 )Općina Hadžići: Za promašene investicije niko ne odgovara, a kažnjavaju se nestranački kadrovi

Published On 17. August 2016. | By admin | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

 Faksimil:Prvo pismo  OOSDP-a Hadžići u kojem osuđuju mobing i daju punu podršku izdavanju knjige „Šest logora pakla“

 

PRIJETNJA ZBOG ISTINE O ZLOČINIMA

 Balić je pred izdvanje knjige „Šest logora pakla“, koja je prema recenziji Instituta za istraživanje zločina i Međunarodnog prava Unvrziteta u Sarajevu, otpužnica za zločine na području Općine Hadžići, dobivao anonimna pisma da je ne smije objaviti.

Prijećeno mu je da će biti prebačen na drugo radno mjesto izvan zgrade Općine, izbačen s posla, te imati druge posljedice koje će osjećati do kraja života. Mada je pomenuta knjiga bila završena još 2008. godine, Općina je odbila pomoći u finansiranje, te Balić 2012. godine knjigu  izdaje vlastitim sredstvima, kada  počinje, kako kaže, veliki pakao.

Prije Balića, Općina Hadžići finansirala je knjigu “Svjedoci istine“  autora Vahida Alađuza, po kojoj su civili i logoraši poginuli kao pripadnici teritorijalne odbrane, što je drugoj strani, prilikom suđenja, bila najbolja odbrana. Mada je na Općinskom vijeća donesen zaključak da se sve greške isprave i štampa nova to ni do danas nije urađena jer za to, kako se kaže u odgovoru na vječničko pitanje, nema para. Alađuz je za dosadašnji rad dobio desetine hiljada maraka, dok se Balić za istinu o stradanju logoraša kažnjava, i Općina odbija pomoći u izdavanju  knjige, u kojoj je napisana istina  o stradanju građana Hadžića.

MOBING „ PRAZNE STOLICE“

Kao što se vidi iz priložene dokumentacije Balići je mogao samo dolaziti i dolaziti na posao, što govori i njegov dopis rukovodiocu, da mjesecima samo sjedi, te moli predpostavljenog da mu da bilo šta da radi, jer je sjedenje i mobing „prazne stolice“  najgora vrsta mobinga.

Bilten  Općine, kako se vidi iz impresuma, suprtno svim zakonima, posebno zakona o državnoj službi, radili su drugi, koji nisu uposlenici Općine.

Iz impresuma Biltena broj 22, piše da su pored Adnana Čole, uposlenika općine Hadžići bilten pripremao Amar Helač, ( sin aktiviste SDA, koji uopće nije zaposlen u općini Hadžići, što je suprotno zakonu ). Pod rubrikom foto u impresumu Biltena potpisuju se i Mehmed Skopjak, koji, također nije uposlenik općine Hadžići, te Ejub Šehić, predsjednik sindikata organa uprave, zaposlen u Civilnoj zaštiti, koji ima zanat metalske struke (škola učenika u privredi).

U impresumu Biltena broj 23 pored Čole, uposlenika Općine piše da je Bilten pripremao Amir Izmirlija, koji također ne radi u općini Hadžići, i tako dalje.

U povodu toga SDP i pismeno  je izrazio  protest  na takav načinu rada nadležnih u općini Hadžići i Baliću dali podršku za rješavanju spora sudskim putem.

Ovakvim postupkom načelnik Općine Hadžići uputio je jasnu poruku svim zaposlenim da moraju i kršiti zakon ako se to od njih traži, jer će ih desiti sudbina  Balića.

BROJNE NEZAKONITOSTI ZA KOJE NIKO NE ODGOVARA

Tako su iz nadležnih  službi prošle godine  vijećnicima dostavili  Odluku o prodaji državnog zemljišta i šume  na Vilovcu u Tarčinu, iako u materijalima za sjednicu Općinskog vijeća nije bilo saglasnosti i odborenja nadležnog ministarsta,  JKP Sarajevo – Šume“, i drugih  saglasnosti. Nažalost, odluka  o prodaji zemljištima Arapima usvojena je većinom glasova.

Dok su u selima inspektori rušili šupe i kokošinjce dotle su dozvolili da se u rijeci Zujevini bespravno, suprotno RP, sagrade objekti. Kasnije je to na Vijeću,  promjenom regulacionog plana, i legalizovano. Tadašnji građevinski inspektori  brzo  su nagrađeni  za savjetnike načelnika općine Hamde Ejubovića. U centra Hadžića mimo regulacionog plana, javne rasprave, odluke Općinskog vijeća,  i drugih obavezujućih odluka , između dvije najveće stabmene zgrade, sagrađena je benzinska pumpa i autopraonica.

U svom javanom saopćenju prošle godine  tražili smo od nadležnih da za  izgubljeni spor za nezakonito oduzimanje zemljišta građanima Donjih Hadžića i troškove postupka od čak 400.000 KM plate  rukovodioci Općina iz svog džepa, a ne iz Budžeta sredstvima građana.

Tražili smo, također, odgovor zašto su građani i vijećnici prevareni kad im je načelnik Ejubović obećao da će se na mjestu nekadašnjeg Radničkog doma graditi Dom kulture, koji je neophodan ovoj općini. Umjesto Doma kulture izgrađena je stambeno-poslovna zgrada. Obećanje načelnika da će investitor stambeno-poslovne zgrade bespravno izgraditi Multimedijalnu salu, bila je još jedna šarena laža.

Mnogo je promašenih investicija poput izgradnje objekta ispod sportskog igrališta kraj osnvone škole.

I danas nam nije jasno kako je kupljenja ledina i smetljište DI Bjelašnica za čak 5,3 miliona, koja je radila punim kapacitetom. Zašto je načelnik Općine čak u materijalu za sjednicu Općinskog vijeća pisao da će KS za to platiti 1,5 milion, da bi samo dan kasnije, poslije održane sjednice poptisao  ugovor sa Bankom da će cjelokupan iznos platiti Općina, čime  su još jednom prevareni i građani i vijećnici – navode iz SDP-a.

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *