KO SE I ZAŠTO BOJI ISTINE?: AKO IZDAŠ KNJIGU ZABORAVI VRATA OPĆINE HADŽIĆI,TU SE VIŠE NIKADA NEĆEŠ VRATITI…

Published On 28. September 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

 Remzija Balić, autor knjige „Šest logora pakla“, dobivao prijetnje da knjigu „Šest logora pakla“ ne smije izdati.Ako to učini prijećeno mu je da će osjećati posljedice do kraja života, biti prebačen na drugo radnom mjesto izvan zgrade općine, izbačen s posla, da se tu, i pored više od 35 godina straža više nikada neće vratiti…

 S druge strane Općina Hadžići izdala knjigu  „Svjedoci istine „ da ljudi nisu ubijani u logorima, na prinudnom radu, u živom štitu, na prvim borbenim linijama, umirali od mučenja,.. U knjizi „Svjedoci istine“ , koju je izdala općina Hadžići,  piše da su oni nestali, poginuli…Čak 11 godina građani traže da se greške isprave i štampa nova sa ispravljenim greškama, ali isto toliko nadležni to odbijaju uraditi.

Tu  istu knjigu druga strana koristi kao dokaz da nije bilo zločina, poslali je  u Hag, da iza te knjige, kako kažu, stoji Općina Hadžići, boračke organizacije  i druge nadležne institucije, da su je napisali „ pošteni ljudi“…Ta ista knjiga ulaže se u spis kao dokaz prilikom suđenja optuženim sa druge strane…Ta ista knjiga razlog je malih kazni i oslobađajućih presuda za optužene…

 Za mnogobrojne zločine nad civilima Hadžića niko od čelnika sa srpske strane nije odgovarao, dok su  osmorica nevinih  Hadžićana, koji su branili narod od pokolja, u prvostepenoj presudi osuđeni na čak 60 godina zatvora. Čije su to grijehove  platili?

 

 KNJIGA OPTUŽNICA,OPĆINA ODBILA POMOĆI

 Općina Hadžići nije htjela podržati knjigu „Šest logora pakla“ autora Remzije Balića, koja je bila urađena još 2008. godine.Koja je prema Institutu za istraživanja zločina i Međunarodnog pravo Unvrziteta u Sarajevu   optužnica za zločine na području općine Hadžići. Koja je, kako su kazali od neprocjenljive vrijednosti za dokazivanju zločina  kako  na prostoru općine Hadžići  tako i prostorima grada Sarajeva,  koja su od 1992.-1995. godine bila pod kontrolom agresora.

-„Ako  izdaš knjigu zaboravi vrata Općine i 35 godina staža u ovoj ustanovi.Za tebe će ova vrata  do kraja života   zauvijek biti zatvorena…. To dobro upamti…!“ , bila je jedna od prijetnji upućena Baliću.

 Istina, na kraju prijetnji bilo je da preda rukopis knjige, da ga nije briga šta će biti stim,te da samo kaže  koliko para za to traži.

Zvuči za navjerovati:

 Iako su počinjeni veliki zločini nadležni u Općini Hadžići tužbu protiv odgovornih sa srpske strane, kao ni protiv komandanta kasarne u Lukavici, gdje je do smrti pretučeno čak 46 logoraša nisu ni podnijeli.

 

 ZAŠTO UMJESTO PAROLA NISU NAPISANE TUŽBE

 Poslije presude osmorici nevinih Hadžićana na čak 60 gdina zatvora ,u Zoviku  postavljena parola  kako  sud BiH  ne sudi drugoj strani, a nadležni u općini Hadžići tužbe  nisu ni podnijeli.Kažu, taj isti  Sud drugoj strani izriče   male kazne , a Općina Hadžići izdala knjigu koja brani zločine.

Za one koji su ubijeni na najbrutalniji način u živom štitu, na provoj borbenoj liniji kopajući rovove, umirali od premlaćivanja,.. u knjizi „Svjedoci istine“ koju je finansirala i izdala sredstvima građana upravo Općina Hadžići,  napisali da su poginuli ili nestali…

Znači, druga strana zločine nije činila.Ta ista knjiga,  bila je najbolja odbrana Radi Veselinoviću i drugim optuženim.

KNJIGA „SVJEDOCI ISTINE „ ZAVRŠILA U HAGU

 Druga strana, tu istu knjigu, poslala  u Hag kao dokaz da, kako kažu, „nisu činili zločine“. Da su to ovom knjigom,koju je izdala Općina Hadžići, kako ističu, pokazali i  dokazali „pošteni ljudi“ Muslimani,autori knjige. Da iza te  „ istinite“  knjige  stoje  Općine Hadžići i njene nadležne institucije.

 

Zvuči za  nevjerovati:

KNJIGU PREDAJ, I SAMO RECI KOLIKO ĆEŠ PARA

 Prije izdavanje knjige Balić je  dobivao prijetnje da je ne smije objaviti.Ako to učini prijećeno mu je da će snositi posljedice do kraja života.

Biti prebačen na drugo radno mjesto izvan zgrade Općine, izbačen s posla, i više se tu, kako su pisali, više nikada neće vratiti.

-„Ako  izdaš knjigu zaboravi vrata Općine i 35 godina staža u ovoj ustanovi.Za tebe će ova vrata  do kraja života   zauvijek biti zatvorena…. To dobro upamti…!“

Zašto je nekome smetala istina o stradanju   250 Hadžićana koji su mučki ubijani u životm štitu, na prvim borbenim linijama, živi zapaljeni…Ko i zašto  sakriva istinu o stradanju nedužnih ljudi.

Zašto nadležni u Općini Hadžiću  tužbe nisu  ni podnijeli ?

 Kao što je poznato na kraju prijetnji bilo bi  da preda rukopis knjige, da ga nije briga šta će biti stim,te da samo kaže koliko za to traži para.

 Zvuči za nevjerovati:

KASNE UMJESTO NAGRADE

 Osim dvije sve ostale prijetnje Baliću  su brzo  realizovane,koje se ne daje ni najvećim ratnim zločincima.

Umjesto čestitki i nagrade  nadležni u općini Hadžići  čovjeka kaznili  za istinito djelo.

Pošto općina Hadžići nije htjela podržati knjigu, čovjek je svojim novcem  sam odštampao  i uradio dokumentarni film, i za to  dao oko 30.000 KM.Vjerovatno su mislili da knjigu neće izdati  i  za to dati toliko svojih sredstava .

 Pošto je to, ipak, uradio za to će kasnije  debelo biti kažnjen.

Zašto  nekima ne odgovara istina o stradanju logoraša.? Zašto je  validna samo knjiga „Svjedoci istine“koju je izdala i finansirala Općina Hadžići, po kojoj nije bilo logora, ubijanja, po kojoj su logoraša nestali, poginuli, nisu ubijeni u logorima…Ta knjiga  bila je najbolja odbrana za drugu stranu..Ta knjiga plaćena je iz Budžeta općine, sredstvima građana, a brani oputužene sa druge strane.

 I ponovo pitanje kome  i zašto u općini Hadžići smeta istina? Po čijem naređenu se radi?

 

Zvuči za nevjerovati:

 OTKAZ KAKAV NIJE ZABILJEŽEN U REGIJI…

Za te dvije godine,  odmah po izdavanju knjige, Balić dobiva negativne ocjene. Iako za te dvije godine nije odbio uraditi bilo koji zadatak,bez obzira da li to  bilo iz njegovog opisa poslova i radnih zadataka. Ni minutu nije zakasnio na posao, nije imao bilo kakve sankcije,   odbijanje od plaće niti bilo što drugo.

Ovakav otkaz, kako su pokazala istraživanja, još nije zabilježen u Regiji.

Zašto se, i po čijem naređenju, trebala  sakriti istina o zločinima nad logorašima i stanovnicima općine Hadžići?

Zašto se 11 godina ne isprava greške iz knjige Vahida Alađuza „Svjedoci istine“, koja je izdala i finansirala upravo Općina Hadžići? Koja brani optužene sa druge strane. Ta ista druga strana,  tu istu knjigu, koju je izdala općina Hadžići,  kao dokaz da , kako kažu  nisu činili zločine,   poslala u Hag.

 

Zvuči za nevjerovati:

IMAO POVEĆANJE PLATE,A DOBIO NEGATIVU OCJENU

Čak šta više u 2012. godini, za koju je ocjenjen „ ne zadovoljava 1“, Balić  imao povećanje plaće za pet odsto za uspješan rad u proteklom periodu.Ovaj slučaj, kako su pisali mediji u Regijonu, a prema izjavi pravnih eksperata, još nije viđen u sudskoj praksi.

KAZNA – PREMJEŠTAJ U MZ TARČN

 Ubrzo je relizovana i prijetnja da će,  ako knjigu izda, biti prebačen na drugo radno mjesto izvan zgrade općine. Nakon više od 35 godina rada na poslovima informisanja prebačen je na radno mjesto – sekretar mjesne zajednice Tarčin, gdje je prije toga radio čovjek sa srednjom školskom spremom.

Osim dvije, sve ostale prijetnje brzo su, suprotno zakona, realizovane.Zar nije tužno i žalosno.!?

SUSPEDNOVALI PRAVILNIK OPISA POSLOVA,ISKLJUČILI INTERNET…

Iste, 2012. godine, odmah  po izdavanju knjige i istoimenog dokumentarnog filma,  nadležni u općini Hadžići Baliću su suspendovan pravilnik opisa poslova i radnih zadataka,jedinom u zgradi općine isključili  internet,i pismeno mu  zabranjeno da  prati sjednice Opinskog vijeća… i druge poslove koje je do tada radio.

SUD PONIŠTIO RJEŠENJA

Iste 2012. godine, odmah po izdavanja knjige i dokumentarnog filma, autor , kako smo već rekli, dobiva negativnu ocjenu,a to rade i naredne  godine. Dvije zaredom negativne ocjene, po zakonu o državnoj upravi su otkaz sposla.Tako su brzo realizovane  prijetnje da će, ako knjigu izda dobiti otkaz s posla.Samo su mu  na taj način mogli realizovati  prljave prijetnje.

 Općinski sud u Sarajevu poništio je nezakonita rješenja načelnika općine Hadžići o negativnim ocjenama, a opširnije o tome, kao i nestanku dokumentacije iz njegovih predmeta na sudu , i drugim radnjama  govorit ćemo u narednom periodu.

Kome i zašto u Hadžićima smeta istina.., po čijem upustvu se radi, zašto se za godina 11 godina ne isprave greške iz knjige „Svjedoci istine“, koju je izdala općina Hadžići, a koja brani drugu stranu ?

Više puta po tom pitanju traženi su odgovori  kroz vijećnička pitanja. Po tom pitanju samo Mujo Ibrica  u četiri  navrata, na sjednici Općinskog vijeća, postavio je vijećenička pitanja.

Interesantno je da su odgovori   uvijek različiti.Prvi put su kazali da će se greške iz knjige Općine Hadžići ispraviti i štampati nova .Kada su nakon dužeg perioda ti isti vijećnici pitali zašto se to ne učini kazali su da nemaju para. Sada kažu da im za to treba saglasnost udruženja porodica šehida….

 Zvuči za  nevjerovati:

 Osmorica Hadžića u prvostepenoj presudi pred sudom  BiH , u julu ove godine,osuđeni  su na čak 60 godina zatvora.

S druge strana taj isti sud 2011. godine oslobodio je upravnika logora Kula Radivoja Lalovića i njegovog zamjenika Soniboja Škiljevića.U tom istom logoru na najbrutalniji način , suprotno svim međunarpdnim konvencijama ubijeno je više Hadžićkih logoraša.

Međutim, u knjizi Vahida Alađuza „Svjedoci istine“, piše da su oni poginuli, da nisu bili u logoru, tu ubijeni… , ta ista knjiga bila je i ostala  najbolja  odbrana za njih, što su pokazala i suđenja…

 

RANJEN NA PRINUDNOM RADU NA ŽUČI, UMJESTO  U BOLNICU  PREBAČEN U LOGOR KULA, UMRO U VELIKIM MUKAMA, A U KNJIZI VAHIDA ALAĐUZA PIŠE DA JE  POGINUO

 Kolike su greške u knjizi „Svjedoci istine“ ,koliko brani optužene sa druge strane navešćemo samo nekoliko primjera.Kao logoraš na prinudnom radu na prvoj borbenoj liniji na Žući teško je ranjen Bahrudin Bećirević.Umjesto u bolnicu Bećirovića su prebacili u logor Kula, gdje je umro u  velikim mukama, što je  zločin  za najveću kaznu.

Međutim, u knjizi „Svjedoci istine“, koju je izadala Općina Hadžići ,piše da je Bećirević Bahrudin poginuo u Kuli ( Ilidža).Zašto se brane zločini, zašto se ne kaže  istina  da je bio u logoru, i od ranjavanju na Žući umro u velikim mukama u  logoru  Kula?

 Zašto  se i zbog čega  sakrivaju  zločini sa druge strane? Zbog čega nadležnim u općini Hadžići nije odgovarala knjiga Remzije Balića? Zašto nisu podržali ni knjigu ni dokumentarni film koji govorie istinu o stradanju Hadžićana, i koja je prema mišljenju naučne institucije optužnica za zločine na području Općine Hadžići.Zbog čega nije trebala ugledati svjetlost dana?

 Zbog čega je Balić dobivao prijetnje da je ne smije izdati?Da će, ako to učini osjećati posljedice do kraja života, biti prebačen na drugo radno mjesto izvan zgrade općine, istjeran s posla, da se tu više nikada neće vratiti, da zaboravi vrata općine…

Historija  to neće oprostiti.

 NISU  NI „POGINULI NI NESTALI“, VEĆ MUČKI UBIJENI

 Vahid Gaćanović, također je kao logoraš  u Kuli ,ubijen na prinudom radu na  Grbavici.Međutim, u knjizi Vahida Alađuza, „Svjedoci istine“ sasvim suprotno.

Piše da je Vahid Gačanović, poginuo na Grbavici, što je velika laž. I ponovo pitanje:Zašto se prekraja historja, zašto se brani zločine sa druge strane, po čijoj naredbi se to  radi.

Danas isprada da su oni koji su se branili od zločina agresori, a oni koji su činili zločine nevini. Da kod njih nije bilo logora, mučenja, ubijanja …Gaćanović je mučki  ubijen kao logoraš logora Kula, na prinudom radu, kao i drugi logoraši.Nisu ni poginuli niti nestali…

Interesantno je istaći da Vahid Alađuz za medije kaže da za njega u knjizi  nema spornih momenata.

U julu ove godine, u listu Avaz, pod naslovom  :Umjesto „ubijeni“ piše da su logoraši „nestali ili poginuli“ ,u podnaslovu  istog teksta piše citiramo:

Već 11 godina brojni građani Hadžića traže da se isprave greške  i odštampa nova knjiga, što je bio jedan od zaključaka Općinskog vijeća, ali koji ni do danas nije ispoštovan.Jedan od autora publikacije Vahid Alađuz, bivši vijećnik SDA, smatra da nema spornih momenata u knjizi. Završen citat.Znači li to da je „istina“ da nije bilo logora, mučenja, ubijanja…?

 O smrti Hadžićana Ševala Čemavdića – Šekija, logoraša sa Kule, koji je ubijen nakon svađe čuvara i trojice mještana u Kijevu, u knjizi Općine Hadžići „Svjedoci istine“ nema ni riječi.Čuvar mu je naredio da tovari „elemente „ na kamion, dok su se trojica mještana usprotivili.Jedan od njih  pucao  je Ćemavdiću u vrat…Zločin za najveću kaznu.

 

KNJIGA KOJA BRANI OPTUŽENE

 Mogli bi još mnogo toga nabrajati. Knjiga općine Hadžići  „Svjedoci istine“ najbolja je odbrana optuženim sa druge strane.Poslata je u Hag kao dokaz da „logora nije bilo“, da su Hadžićani „poginuli“ braneći Hadžiće, Ilidžu i Sarajevo, da je, kako su rekli , laž da su bili u logoru, da su „ „pošteni „Muslimani napisali istinu…

Umjesto da su podnijeli tužbu  za mnoge zločine protiv druge strane, u Hadžićima pišu parole, kako se  izriču male kazne i oslobađaju optuženi. Najveća odbrana  drugoj strani bila  je upravo knjiga koju je izdala Općina Hadžići, i koja se ulaže u spis kao dokazni materijal da, kako kažu, nije bilo logora, ubijanja , mučenja…

 

46  HADŽIĆANA PRETUČENA DO SMRTI,TUŽBA NIJE PODNESENA

 Čudno je da nadležni u Općini Hadžići nisu podnijelu tužbu ni protiv komandanta kasarne u Lukavici.Tu je do smrti, pred očima oko 300 logoraša, pretučeno čak 46 Hadžićana.Mada se sve zna, ko je to učinio, kada i sve druge pojedinosti nadležni ni do danas tužbu nisu podnijeli.

 S druge strane, kao što smo rekli, osmorica nevinih Hadžićana optuženi su za udruženi zločinački poduhvat i dobili 60 godina zatvora, što ispada da su oni počeli rat.

 KOME JE U INTERESU DA SE LOPOVI NE PRONAĐU?

U svojem dosadašnjem radu Balić je  napisao  više hiljada tekstova, reportaža i drugih novinarskih priča. Međutim, u 2014. godine piše o krađi stvari Čedomira Bate Domuza , koji su ukradeni iz stana njegovog sina Tea.

Za porodicu, nestale stvari neprocjenljive su vrijednosti. Očito je da je provala  dobro isplanirana.Desila se u prvi sumrak i sigurno su znali da nikoga nema u kući. U povodu obilježanja Prvog korpusa, kao i uvijek porodica Domuz dobiva pozivnicu za svečanu akademiju, kojoj uvijek i prisustvju.

Porodici Domuz iz policije su sugerisali da obiđe zlatarske radnje,da li je neko donosio i prodao  predmete od zlata, pošto su bili specifične prirode i lako ih je prepoznati. Sve u cilju kako bi se otkrili  lopovi i pronašli stavri koji su pripadali legandarnom komandantu. . O tome je , u saradnji sa porodicom Domuz ,Balić pisao i očito je nekome  debelo zasmetalo.

 Da ne bi dalje pisao o tome, suprotno zakonu nadležni u općini Hadžići podnijeli  su mu disciplinku prijavu, koju je Općinski sud u  Sarajevu poništio kao nezakonitu. Postavlja se pitanje ko  se bojao da se kradljivci nebi otkrili…?

Zvuči za nevjerovati:

 KRAĐA PO ZADATKU

 Baliću su  čak u tri navrata lopovi odnijeli tek napisane knjige i dokumentaciju.Prvi put 1996. godine iz prostorije udruženja logoraša čiji je bio predsjednik. Tada  je tek napisana knjiga imala čak 750 strana.

Drugi put, u julu 2005.godine, iz njegovog   stana.Prije toga Balić je prilikom obilježavanja dana, kada su logoraši iz Hadžića prebačeni u Lukavici, najavio da se piše knjiga  o logorima i logorašima.

Osim tekstova i dokumentacije lopov  ili više njih, iz stana   ništa drugo  nisu uzeli.A bilo je tu vrijednih stvari…Sve te krađe prijavljeni su policiji.

 Treći put bilo je u „Istikal džamije“ u Sarajevu 2013. godine. Tada je Balić, strahujući da mu ponovo tek napisanu knjigu ne ukradu, laptop , slike, dokumentaciju,  14 USB-a, foto-aparat i svu drugu dokumentaciji nosio sa sobom u tašni. Međutim, lopov ga je stalno  u stopu  pratio.

Prilikom krađe u „Istikal džamiji“ u Sarajevu  nadzorne kamere zabilježili su lopova kako ga prati i krade.Kada se izuzimao snimak od strane MUP-a Novi Grad, lice koje je radilo na održavanju o načinu praćenja  doslovno je rekao: Ili je lopov Balića  dobro poznavao, ili je ovo naručeno.Kada su ga pozvali u MUP Novi Grad i pogledao snimak, tog čovjeka prvi put  je  vidio.Očito,  krađa  je bila naručena….

 N.SMAJLOVIĆ

 Nastaviće se…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *