IZBORI 2018. Bećirović: Objasniti 90.000 nevažećih listića

Published On 9. October 2018. | By saliha | Globus

 (Patria) – SDP-ov kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da je, bez obzira na izborni rezultat, ponosan na prijatelje svih nacija i vjera širom Bosne i Hercegovine!

Izrazio je sumnji u izborni rezultat, ističući da su izbore u BiH dobili borajači a ne birači. Prema dosadašnjim podacima CIK-a Šefik Džaferović je osvojio 182.049 glasova, dok je Bećirović drugi sa 164.835 glasova.

Oglasio se i sam Bećirović:

„Rezultat koji sam ostvario je najbolji rezultat koji je ikada ostvario bilo koji kandidat SDP-a BiH za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda od 1990. do 2018. godine.

Prema podacima CIK-a BiH razlika u broju glasova između Šefika Džaferovića (SDA) i mene je oko 3%. Ostala četiri kandidata (Fahrudin Radončić, Mirsad Hadžikadić, Senad Šepić i Amer Jerlagić) kada sastave zajedno svoje glasove nemaju moj broj glasova.

Izbornu utrku je očigledno presudilo preko 90.000 nevažećih listića. Otkud toliki broj nevažećih listića?!

Moramo dobiti ozbiljan odgovor na pitanje ko je namjerno od važećih listića pravio nevažeće? Prema saznanjima sa terena ciljano su pravljeni nevažeći listići. Nažalost, opet su prevagu odnijeli brojači glasova, a ne birači.

Izborna utrka bila je krajnje neravnopravna i prljavija nego ikada do sada. U preskupu izbornu kampanju Džaferovića bili su uloženi ogromni finansijski i materijalni resursi. Oni se mjere milionima bosanskih maraka. Moja kampanja je u finansijskom smislu bila neuporedivo skromnija i zato sam još više ponosan na ostvareni rezultat.

Između ostalog, pobijedio sam Džaferovića u mom rodnom gradu Tuzli.

Pobijedio sam Džaferovića i u njegovom rodnom gradu Zavidovićima.

Posebno se želim zahvaliti građankama i građanima u onim općinama gdje sam pobijedio u izbornoj utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

To su, prema objavljenim podacima CIK-a BiH, sljedeće općine: Tuzla, Lukavac, Gračanica, Gradačac, Cazin, Bihać, Tešanj, Maglaj, Doboj-Jug, Ključ, Srebrenik, Zavidovići, Jablanica, Novi Grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Novo Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Kalesija i Kladanj.

Zahvaljujem se građankama i građanima na podršci i u brojnim drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine. Bez obzira na rezultat pokazali smo kako se i u Bosni i Hercegovini može voditi pozitivna kampanja koja nije bazirana na sijanju straha od drugih.

Ponosan sam na državu Bosnu i Hercegovinu!

Ponosan sam na moje prijatelje svih nacija i vjera širom Bosne i Hercegovine!

Ponosan sam na moju porodicu!

Nastavljam časno i uspravno hodati“, poručio je Bećirović.

Patria.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *