PRVO ZA KANTON SARAJEVO Naša stranka uputila poziv SDP BiH i DF: Počinju pregovori o formiranju vlasti

Published On 17. October 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Pregovori oko formiranja vlasti u Kantonu Sarajevo počinju ove sedmice, a Naša stranka je uputila poziv Socijaldemokratskoj partiji BiH i Demokratskoj fronti za sastanaka u petak 19. oktobra nakon današnje sjednice Predsjedništva te stranke. Za sada će se razgovarati o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, a za sve ostale kantone i nivoe vlasti razgovorat će se u narednom periodu.

Od objavljivanja preliminarnih rezultata za Sarajevski kanton postalo je jasno da blok lijevih i građanskih stranaka (SDP BiH, Naša stranka, DF, Narod i pravda, SBB, Nezavisna bosanskohercegovačka lista) može napraviti jaku koaliciju koja ne uključuje Stranku demokratske akcije. Vrlo jasno je iz ovih stranaka poručeno da SDA ne može biti njihov partner u vlasti. 

Iz SDP BiH za Patriju je potvrđeno da će se odazvati pozivu Naše stranke i da nema nijedan razlog da to ne učine. 

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić za televiziju N1 je izjavio da je koalicija te stranke sa SDA “apsolutno nemoguća misija.”

– Mi ćemo podržati drugi blok stranki i imaju našu podršku za vlast na svim nivoima. Lako možemo eliminirati SDA iz vlasti. Oni su upisali sebi 25 posto glasova, znači 75 posto građana nije glasalo za SDA. Mi imamo pravo napraviti vlast i SDA poslati u opoziciju. SBB će provesti proceduru GO, KO, Predsjedništva, ali vam garantujem da ne postoji opcija da se ide sa SDA u vlast. Postoji pragmatična opcija da se podrže stranke ukoliko odluče da naprave vlast (SDP, Narod i pravda, PDA) – kazao je Radončić. 

Ukoliko bi ove stranke postigle dogovor u Kantonu Sarajevo od 35 imale bi 24 zastupnika. SDA je osvojila deset mandata, a BOSS jedan. 

Patria.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *