OVO NEMA NIGDJE, OSIM U HADŽIĆIMA :Čim padne kiša mutna voda za piće

Published On 4. November 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

 I prije rata padala je kiša, ali nikada nije dolazilo do zamućivanja izvorišta pitke vode.Danas se zakoni  donose  u korist tajkuna, koji nekažnjeno harče državnu imovinu.

Bespravna sječa ostavila pustoš i posljedice.Građani pitaju zašto  se ne poštuje mišljenje struke, zašto su  deset godina ostajali gluhi na upozorenje nadležnih Uprave za šumarstvo KS da će se posljedice, ako se ne spriječi bespravna sječa , osjećati na duži period..

 Šesti dan  u Hadžićima iz česmi   teče mutna voda .Dovoljno je da padne manja kiša pa da radnici Komunalca počnu  lijepiti obavještenja da je voda zagađena, i da  nije za piće.

BEGANOVIĆ:Ovo je sramota

Građani su odogčeni.Mirsada Beganović ističe da je ovo sramota šta se radi.

-Ovo nema nigdje osim u Hadžićima. Dovoljno je samo da padne malo kiše , i već znamo da će voda biti zamućena.Građani se snalaze kako znaju i umiju.

Ko će nam platiti što danima kupujemo flaširanu vodu, što se patimo,kaže ogorčena Beganović.

 Građani ističu da je i prije rata padala  kiša, ali nikada nije došlo do zamućivanja izvorišta.Ovo je, kažu, i bruka i sramota.

 U PORASTU ZARAZNE BOLESTI 

Statistika pokazuje da su zarazne bolesti na području ove općine  u porastu.Građani su posebno žale na stomačne tegobe.Ističu da je ovo najslabije općinsko vijeće u historiji Hadžića.

 TUFO:PATIMO SE   U 21.STOLJEĆU

 Senada Tufo ogorčena je na sadašnje stanje.

-Vodu redovno plaćam Komunalcu.Računi su veliki.A vidite moramo kupovati i flašioranu vodu.Patimo se  u 21  stoljeću.Prije rata ovo se nikada nije desilo.Nikada nije došlo do zamućenja izvorišta pitke vode.Imam četiri člana porodice.Plaćam vodu, a ujedno u prodavnici moramo kupovati i flaširanu.Pitam se, gdje je ovdje kraj, dokle će ovo trajati? Dokle ćemo  usljed manjih kiša dobivati obavjest o zamućenju izvorišta pitke vode.Očajna sam, nemam riječi da iskažem svoje nezadovoljstvo, govori Senada Tufo.

PISMA GRAĐANA

 Povodom ponovnog zamućivanja izvorišta dobili smo više pisama građana.

Vijećnicima smo, kažu građani,  briga samo kada su lokalni izbori. Čim prođu,   onda rade za sebe, gledaju koliko će ko od njih ušićariti dok obnašaju tu funkciju.

Općinski načelnik i  vijećnici, kažu,  ništa ne rade da se sadašnje stanje popravi .Ističu  da nadležni   godinama ne čine ništa kako bi ih riješili.

 ŽALIĆEMO ZA RANIJIM  VREMENOM

 Čak šta više, kažu,  svojim radom doprinose sve lošijem stanju.

-Zakon o šumarstvu, prije rata, štitio je ovu oblast. Danas 20-30 vijećnika  mijenjaju ga u korist tajkuna, vlasti, da oni, umjesto stručnjaka ,rukovode ovom oblasti.Nekada vi niste mogli  na poljoprivrednom zemljištu ništa  graditi .Kada bi  pokušali uzeti mali dio tog zemljišta trebalo bi im  hiljade saglasnosti.Danas na poljoprivrednom zeljištu harče šta  ko želi, grade se sve i svašta , najbolju zemlju prodaju arapima, daju naše prirodno dobro…Daje se šuma, zemljište šumarstva, sve što zažele…Žalićemo za tim, kao i za uništenom šumom.Neće proći mnogo vremena….Uništili su i Zemljoradničku zadrugu Tarčin, samo  o tome  vijećnici šute.Arapima će dati i tu najbolju zemlju.Ti isti vijećnici kumovali su i tome, pišu građani.

 SASTANCI

 Kažu, sve ovo rade zajedno  s vlastima .Neke opozicione stranke,  samo su, kako ističu,  formalno u opoziciji.

U pismu  navode   i imena lica opozicionih stranaka  kada su se sastali sa  predstavnici vlasti  i dogovarali saradnju u restoranu u Zoviku… na Brezovači… ( izbacili smo imena i drugi sadržaj  o čemu pišu ,jer su tražili da ih  ne potpišemo…)

Sve se,  kažu, isto  radi kao i na većim nivoima vlasti.

O razlozima zašto traže da ih ne potpišemo  ističu:

-Danas kada kritikujete, govoriti istinu u svojoj radnoj organizaciji imate probleme.Zar vam najbolji slučaj nije bolnica Koševo (KCUS).Čitate, tu se svakih devet dana daje otkaz.Radi se o vrhunskim, cijenjenim stručnjacima,priznatim doktorima  koji bi imali mjesta da rade u bilo kojoj zemlji. Ako bilo šta kažu što se vlastima  ne sviđa- otkaz. Nama nije problem za nas, već  za  djeca.Nebi da zbog nas oni ispaštaju…..

 DOKAZ DA JE „BJALŠNICA“ PLANSKI UNIŠTENA

 

 U pismo dosta govore  i o tajkunskom uništavanju Drvne industrije „Bjelašnica“, koja je uspješno radili 200  godina.Kažu gigant koji je izgradio Hadžiće planski je uništen.

 Sve je planski urađeno.Prije više godina, nego što će se početi uništavati DI“Bjelašnica“ ,nama  u Šumarstvu  su kazali da počnemo  graditi poslovnu zgradu ,i da ova više nikada neće biti tu.Dali su nam lokaciju na  ćošku kod ograde, pored stambenih objekata građana.Tada su rekli da ovdje više nikada neće biti drvne industrije.Tada je Bjelašnica radila  punim kapacitetom,  proizvodilo se  kao u najboljim danima..Već  tada imali plan da je unište…. To je uradila politika, tajkuni i vlast.Čovjek uništio fabriku koju je platio 200.000 KM,a za to nagrađen milionima.Što je uništio 800 radnih mjesta nagrađen za 5,3 miliona.I niko ne odgovara…..Umjesto industrije tu će se, vidimo, graditi trgovine…Ovdje se sve vrti u krug, gradi, ruši gradi…a neki  za to zgrću  milione… zadužuju se građani Hadžića , kaže se, između ostalog, u pismu  koje  je  potpisalo  više građana , na devet strana.

 GLUHA UPOZORENJA

 Više od deset godina  iz Uprave za šumarstvo KS  i JKP „Sarajevo –šume“ upozoravaju nadležne da su Hadžići, po bespravnoj sječi, vodeća općine u KS, i da  moraju nešto poduzeti.Organizovano, sa specijalnim vozilima šuma se krala i prodavala.Neki su stekli velika bogatstvo, sagradili vile i po Dubrovniku, obogatili se….

Džaba su stručnjaci govorili , ako se nešto ne učini, da to može ostaviti velike posljedice,koje će građani  Hadžića  osjećati duži period. I došlo je…

O povećanju zaraznih bolesti pisali su iz nadležne javne ustanove…

 

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *