KORISNO Buduća mama : Deset preporuka za devet mjeseci

Published On 25. November 2018. | By saliha | Magazin

 

Jedite uravnotežene obroke, vodeći računa o piramidi ishrane

 

1. Učite što više o načinima na koje se vaše tijelo mijenja i o tome kako beba raste. Razgovarajte sa majkom, prijateljicama i poznanicama. Pohađajte kurseve, čitajte knjige i gledajte filmove o trudnoći i porodu.

2. Jedite uravnotežene obroke, vodeći računa o piramidi ishrane. Pijte više mlijeka i jedite nešto više bjelančevina. Jedite što više voća i povrća, a ako ne možete jesti nekoliko porcija, uzimajte vitamine. Pijte mnogo vode, dva do tri litra, te birajte voćne sokove umjesto gaziranih.

3. Izbjegavajte supstance koje mogu biti opasne za dijete, poput alkohola i cigareta. Ne uzimajte ni lijekove bez konsulatacije s liječnikom, čak ni one koje možete bez recepta nabaviti u apoteci.

4. Budite aktivni, nastavite s režimom vježbanja koji ste imali prije trudnoće, ali ga prilagodite. Ako se niste bavili vježbanjem prije trudnoće, pokušajte s jogom, šetanjem ili plivanjem umjerenim tempom.

5. Mnogo se odmarajte. Osluškujte svoje tijelo i pružite mu onoliko odmora i sna koliko mu treba.

6. Razgovarajte sa svojom bebom i uspostavljajte vezu s njom. Istraživanja su pokazala da fetusi od svega nekoliko sedmica reagiraju na dodir i zvuk.

7. Potrudite se da smanjite stres i nerviranje, te vježbajte tehnike nošenja sa stresom, poput dubokog disanja, meditacije i slično.

8. Isplanirajte porod. Informišite se detaljno o svemu što vas čeka. Razmislite o tome gdje se želite poroditi. Odaberite adekvatno mjesto i ljude koji će vam biti od pomoći tokom trudnoće i samog poroda.

9. Uživajte u tom posebnom periodu života uz muža, porodicu i prijatelje.

10. Imajte povjerenja u sebe i svoje tijelo.

 avaz.ba

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *