Komšić: Pokazali smo da možemo zajedno, a ne jedni pored drugih

Published On 25. November 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO Svečani prijem povodom Dana državnosti u Predsjedništvu BiH

 

Među zvanicama su predstavnici političkog, kulturnog i vjesrkog života BiH, te predstavnici diplomatskog kora

Povodom Dana državnosti BiH, 25. novembra, održava se prijem u organizaciji bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića i Željka Komšića. 

Među zvanicama su predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života BiH, te predstavnici diplomatskog kora. 

Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH obratio se prisutnima i kazao da su različitosti najveća vrijednost Bosne i Hercegovine. 

-Zato se danas sjećamo zasjedanja ZAVNOBIH, kada su narodi ove zemlje obnovili njenu hiljadugodišnju državnost – naglasio je Komšić. 

Vijećnici ZAVNOBiH-a i svi antifašti, nisu bili samo pokret otpora, oni  su bili  vlast koji su konstituirali građani BiH u teškim vremenima rata. Oni su pokazali najveći nivo političke zrelosti, pokazali kako je različitosti moguće  ujediniti. 

– Iz tih razloga danas smo tu da proslavimo Dan obnovljene državnosti Bosne i Hercegovine – naglasio je Komšić. 

 Komšić je podsjetio na referendumsko pitanje iz 1992. godine,koje je glasilo: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

On je istakao da je danas važno biti snaga integracije društva, i zahvalio se zvanicama na dolasku i poručio da svi zajedno, a ne jedni pored drugih proslavimo Dan državnosti BiH. 

Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH naglasio je da je Dejtonskim mirovnim sporazumom zaustavljen rat, ali da to ipak nije bio pravedan mir. Ipak bio je pravedniji od nastavka rata, parafrazirao je riječi rahmetli Alije Izetbegovića, sadašnji bošnjački član Predsjedništva BiH. 

Avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *