Švrakić: Izetbegović je bio zarobljenik, kolona JNA je bila legitimni vojni cilj

Published On 3. May 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Kod mosta Drvenija u ulici Hamdije Kreševljakovića okupili su se članovi Udruženja Zelene beretke, bivši borci, te građani Sarajeva kako bi odali počast stradalim suborcima u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine. 

Također, iz Udruženja su izrazili oštar protest zbog podizanja optužnice protiv deset osoba iz političkog, vojnog i policijskog vrha u slučaju Dobrovoljačka i pokušaja izjednačavanja žrtve i agresora.

Tužilaštvo u Hagu utvrdilo je da je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila legitimni vojni cilj. U trenutku dok je kolona JNA napuštala komandu Bistrik predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović imao je status taoca jer je dan prije prisilno s aerodroma odveden u Lukavicu. Izetbegović je iskorišten kako bi kolona JNA čiji su pripadnici s domaćim izdajnicima dan prije pokušali zauzeti Predsjedništvo RBiH, zapalili Glavnu poštu, izašla iz Sarajeva prema Lukavici.

Vahid Alić, predsjednik Zelenih beretki Stari Grad kazao je da je 2. maja 1992. godine gađan repetitor na Humu, Glavna pošta, a pokušano je i zauzimanje zgrade Predsjedništva RBiH.

“Drugi i treći maj su ključni dani za odbranu nezavisne BiH. Ja ću se prisjetiti 2. maja, kada su napadnuti ključni objekti jedne suverene države kako bi se svijetu pokazalo da novoizabrana vlast ne može voditi ovaj narod i to je faktički bio državni udar. Zahvaljujući Zelenim beretkama, MUP-u, specijalnim jednicama i drugim formacijama Teritorijalne odbrane i drugih formacija uspjeli smo poraziti četvrtu vojnu silu u Evropi i vratiti je na početne položaje i upsjeti pregovarati o izmještanju JNA iz Sarajeva. Bio je to pokušaj presijecanja grada. Tog dana je otet predsjednik Alija Izetbegović na aerodromu i odvedeni su u kasarnu u Lukavicu.

Pregovori su trajali do kasno u noć kada je dogovorena razmjena Izetbegovića za Milutina Kukanjca koja je trebala biti obavljena u bivšoj Dobrovoljačkoj. Tu JNA nije ispoštovala osnovne uslove razmjene, trebalo je izaći bez naoružanja, napustili su kasranu pod punom ratnom opremom. Izvršili su provokaciju pojedinačnim pucanjem i došlo je do razmjene vatre. Određeni broj je stradao, ostali su zarobljeni i kasnije razmijenjeni. Brojčano stanje ubijenih pripadnika JNA je šest, a ostali koji se navode su poginuli u napadu na grad Sarajevo, na Predsjedništvo BiH i to je ono što je prava istina”, kazao je Alić.

Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja građana Zelene beretke kazao je da poslije 30 godina vidimo nepravdu prema “nama braniocima koja se nameće”.

“Tužilaštvo BiH pod pritiskom Tužilaštva agresora Srbije pokrenulo je postupak kažnjavanja navodnih zločina u ulici Dobrovoljačka. Ona je bila legitimni vojni cilj. Niko nije mogao garantirati bilo kakav sigurnosni prolaz kada se uzme u obzir da je garanciju dao Alija Izetbegović koji je u tom momentu bio zarobljenik. Danas imamo izjave u Tužilaštvu kao da Izetbegović nije bio zarobljenik. Danas imamo povike da se istraga proširi i na 2. maj kada su branioci branili gole živote. Pozivamo sve političke snage koje se zovu patriotskim da prekinu sve odnose sa Srbijom dok ne puste sve branioce koji se nalaze u Srbiji. Ako ste bili vojnik, nemate političku partiju iza sebe možete truhnuti u srpskom zatvoru. To političari moraju od ovog dana pokrenuti.

Mora se zaustaviti zlostavljanje branilaca BiH. Dobro znamo ko je bio general JNA Milutin Kukanjac. On je rekao da je bila vojna kolona i kao vojna formacija izlazili su kao vojni legitimni cilj i u vojnoj formaciji. Isti taj komandant Kukanjac kazao je da je ubijeno pet visokopozicioniranih pripadnika JNA i jedan vojnik koji je tu bio na služenju vojske. Pitamo se sada za 85 km vojne linije i odbrane i vatrenog obruča koliko je podignuto optužnica za 14.000 ubijenih Sarajlija i 1600 djece. Pozivamo Tužilaštvo BiH da reaguje, novinari su pronašli snajperistu koji je 200 metara od nas. Je li to posao novinara. Ne trebamo više trpjeti ovakvu nepravdu. Branili smo svoj prag i stajali smo ovdje, nismo otišli ni na Pale ni u Beograd.

Srbija opet ima namjeru da napadne BiH zato kupuje toliko naoružanje. Ne može nama suditi druga država osim naše države. Ne mogu se dešavati ovakva politička suđenja. Tražili smo pravdu, pravda će se izgleda slomiti nama na leđima. Pozivam vas da ostanemo jedinstveni i da pokušamo odbraniti našu čast”, kazao je Švrakić.

Nakon polaganja cvijeća okupljeni su se razišli i uputili se na mezarje Kovače gdje će biti položeno cvijeće šehidima koji su živote dali za odbranu BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *