Raspisan konkurs za upis učenika u srednje škole KS

Published On 21. June 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

U prvi razred srednje škole upisujemo 3.950 učenika, kazala je Hota-Muminović

Zvanično je raspisan konkurs za upis u srednje škole Kantona Sarajevo i javnih poziva za dodjelu stipendija učenicima. Na press konferenciji obratili su se ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, ministar za boračka pitanja Omer Osmanović, te Elmedin Selmanović, direktor univerzitetskog teleinformatičkog centra UTIC.

Novi ciklus

Ministrica za odgoj obrazovanje Naida Hota-Muminović istakla je da započinju jedan novi ciklus za upis u prvi razred učenika u srednje škole.

– Iza nas smo već ostavili dionicu intezivnog pandemijskog obrazovanja, a ove godine smo stabilizirali prilike u nastavi. Imali smo i eksternu maturu koja je imala ulogu da pomogne učenicima da se pripreme za novi obrazovni ciklus, a danas raspisujemo javni poziv za upis u srednje škole. Poznato je da se ovaj sistem odvija elektronski i to prenosimo i na predškolske ustanove. Sve obrazovne ustanove u KS su dio ovog sistema. U prvi razred srednje škole upisujemo 3950 učenika. Na raspolaganju imamo 4.140 pozicija u našim školama kroz 173 odjeljenja. U dva srednjoškolska centra smo stavili i dva zanimanja. Prvi dio upisnog roka otvoren je od 21. do 28. juna – pojasnila je Hota-Muminović.

Dodala je da novi Nacrt zakona o obrazovanju naređuje obrazovanje do sticanja stručne spreme.

– Raspisujemo poziv za nadarene učenike u predmetima fizika, hemija i informatika. Naši učenici uvažavat će stipendiju. Osvojili smo stipendije za tri razreda deficitarnih zanimanja. Nije nam u interesu raspisati poziv za samo prve razrede. Od kreiranja budžeta smo pronašli način da obuhvatimo sve razrede- poručila je Hota-Muminović.

Revolucionarne stvari

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Omer Osmanović kazao je da veliki dio investicija ide djeci boračke populacije, te da ove godine po prvi put nude i dodatne stipendije za one najugroženije učenike.

– Kada pričamo o obrazovanju ja ne pričam o stipendiranju, ja pričam o investiciji. Mi investiramo u našu djecu, pogotovo kada je riječ o boračkoj populaciji djece, jer smatram da ta djeca imaju veću empatiju od sve ostale djece, pogotovo djeca šehida i poginulih boraca koji su dali život za ovu državu. Volim da podcrtam da pravimo neke revolucionarne stvari, a to je početak za srednje obrazovanje i prvi ciklus obrazovanja gdje smo podigli stipendije sa 1.930 na 2.100 stipendija, i po prvi put imamo 200 stipendija za drugi ciklus, i 30 stipendija za treći ciklus, s tim da će fond obrazovanja od sebe dodatno obezbijediti 300 stipendija za najugroženije učenike – istakao je Osmanović.

Mogućnost izmjene

Direktor UTIC-a Elmedin Selmanović dodao je da Univerzitetski centar u Sarajevu i Teleinformatički centar već dugi niz godina imaju uspješnu saradnju sa Ministarstvom obrazovanja što je rezultiralo zaista visokim stepenom informatizacije i digitalizacije svih procesa u sistemu obrazovanja Kantona Sarajevo.

– Današnja tema je online upis učenika u srednje škole, ali uz to lijepo je naglasiti da svake godine uvodimo neke novitete, pa je jedan od projekata ove godine bio upis učenika u predškolske ustanove koje će se također vršiti online putem. Kada se kandidati konkretno prijavljuju u upis sistem, također će imat mogućnost izmjene ukoliko se predomisle da promijene upis u novu školu – kazao je Selmanović

avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *